"DAĆU SVE OD SEBE DA SRBIJA I U BUDUĆNOSTI UVEK DRŽI SVOJU REČ" Jaka poruka predsednika Vučića nakon susreta sa Makronom
Foto: Instagram Budućnost Srbije

"DAĆU SVE OD SEBE DA SRBIJA I U BUDUĆNOSTI UVEK DRŽI SVOJU REČ" Jaka poruka predsednika Vučića nakon susreta sa Makronom

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na Instagramu nakon obraćanja ispred Jelisejske palate, gde ga je dočekao predsednik Francuske Emanuel Makron.

- Želim da se zahvalim Vama, gospodine Emanuel Makron, na tome što ste uvek želeli i znali da čujete Srbiju i Francuskoj na podršci našem evropskom putu. Francuska nam je oduvek bila najbliža u Evropi i uvek smo najviše računali na vas, kako je i danas. Hvala Vam i na tome što ste znali da zaštitite Srbiju i što ste shvatili da svi zajedno moramo da sačuvamo mir na Zapadnom Balkanu. Hvala Vam na divnom gostoprimstvu, a ja ću dati sve od sebe da Srbija i u budućnosti uvek drži svoju reč - napisao je Vučić na Instagramu.

Dvojica predsednika srela su se ispred Jelisejske palate, a trenutno je u toku večera koju je francuski lider priredio za Vučića.

Pariz, Jelisejska palata, Emanuel Makron, Aleksandar Vučić
foto: Kurir.rs/N.M., Printscreen/Video Plus

Ranije tokom dana, predsednik Srbije imao je niz važnih sastanaka u Parizu.

Na početku posete, Vučić je stigao u Palatu invalida u Parizu, gde su ga dočekali vojni guverner Pariza general Kristof Abad i Frank Roster, delegirani ministar za spoljnu trgovinu, privlačenje investicija, frankofoniju i Francuze u inostranstvu pri Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske.

Za predsednika Vučića ispred Palate invalida priređena je ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima, a potom su intonirane himne Srbije i Francuske. Nakon toga Vučić je položio venac na spomen-ploču "Vernost za vernost", koja je posvećena srpskim vojnicima.

Potom se lider Srbije sastao sa predstavnicima francuske kompanije "Daso", sa kojima je razgovarao o namenskoj industriji i kupovini 12 francuskih borbenih aviona "rafal".

Aleksandar Vučić
foto: Kurir, Instagram

Tokom dana, Vučić se susreo i sa mladim srpskim naučnicima u Parizu.

- Lidija, Bogdan i Luka su članovi Srpskog nuklearnog društva, osnovanog u Francuskoj, koje je postalo deo Evropskog nuklearnog društva. Ovi divni i pametni mladi ljudi su ponos Srbije i oduševljeni su inicijativom srpske države da se u budućnosti osloni na nuklearnu energiju, kao jedan od najčistijih izvora električne energije. Spremni su da pomognu svojim znanjem i razmišljaju o povratku u Srbiju - napisao je Vučić na Instagram nalogu @buducnostsrbijeav.

Popodne, Vučić je stigao je u zgradu Senata u Parizu, gde ga je dočekao predsednik francuskog Senata, gornjeg doma francuskog parlamenta, Žerar Larše. Predsednik Vučić prisustvovao je smotri stroja, zajedno sa predsednikom Senata Laršeom, nakon čega je usledio sastanak.

Još jedan važan deo današnje posete bilo je i potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije, koji je potpisan u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Memorandum su potpisali ministar finansija Siniša Mali i direktor EDF-a Lik Remon.

Bonus video:

00:34

Makron dočekao Vučića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja