KAKVA NEPRAVDA! Usvojena preporuka za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope
Foto: YT/Kosovoonline

KAKVA NEPRAVDA! Usvojena preporuka za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope

Politika -

Parlamentarna skupština Saveta Evrope u poslepodnevnom delu sednice usvojila je preporuku za prijem tzv. Kosova u tu međunarodnu organizaciju.

Savet Evrope, Dora Bakojani
foto: YT/Kosovoonline

O predlogu je glasalo ukupno 171 poslanik, za je bilo njih 131, protiv 29, a uzdržanih je bilo jedanaestoro.

Rasprava o tački dnevnog reda pod nazivom "Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope" na plenarnoj sednici počela je nešto pre 17.30.

Izveštaj je predstavila izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za prijem tzv. Kosova - Dora Bakojani.

Bakojani je navela da smatra da bi ovo telo trebalo da pošalje preporuku Komitetu ministara za članstvo tzv. Kosova u Savet Evrope.

Bakojani je istakla da se njen izveštaj ne bavi statusom tzv. Kosova, jer, da je to od nje traženo, kako je dodala, svakako ne bi preuzela funkciju izvestioca i saglasila bi se sa stavom Grčke.

Ona je naglasila da Savet Evrope obeležava 75. godišnjicu postojanja, i da je u tih sedam i po decenija radio na zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavini prava širom Evrope.

Tim principima, kazala je, rukovodila se i u izradi ovog izveštaja.

Navela je da je tokom svog rada dugog 301 dan obavila dve posete, imala četiri različite sednice i više desetina sastanaka širom Evrope, te da „nijedan kamen nije ostao neokrenut u pripremi izveštaja“.

- Ovaj izveštaj je posvećen ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava u regionu. Od početka sam rekla da on nema nikakve veze sa priznanjem ili nepriznanjem Kosova, to ostaje na državama članice - podvukla je ona.

Bakojani je istakla da su, i pored pogoršanja situacije, posebno u vezi odnosa prema manjinskim zajednicama, vlasti odlučne da promene stanje.

Ukazala je da je u svom izveštaju podvukla tri stvari koje je potrebno hitno sprovesti.

Dora Bakojani
foto: YT/Kosovoonline

Prva je implementacije odluke Ustavnog suda u vezi imovine manastira Visoki Dečani, drugi vezano za eksproprijaciju imovine manjinskih zajednica i treće uspostavljanje Zajednice srpskih opstina.

Grupacije podeljene, iznose argumente za i protiv

Većina predstavnika političkih grupacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) priznala je da unutar svojih redova nema jedinstven stav o aplikaciji tzv. Kosova za članstvo u SE, a jedini koji su otvoreno rekli da neće glasati za izveštaj Dore Bakojani su evropski konzervativci.

Izvestical Ujedinjene evropske levice Aleksis Cipras istakao je da su u toj grupi različite pozicije o aplikaciji Prištine u SE.

Savet Evrope, Aleksis Cipras
foto: Printscreen Youtube/ Kosovo Online

"Nema lakih rešenja za mir. Sve odluke koje nas vode napred su teške i imaju poltičku cenu, ali ona je vredna jer može napraviti razliku između rata i mira", naglasio je on.

- Priština je odlučila da primeni odluku Ustavnog suda o manastoiru Visoki Dečani, ali želim da budem jasan da to nije dovoljno da se podrži članstvo - rekao je Cipras, podsećajući na ozbiljne eskalacije, neke zbog odluke Beograda, neke zbog odluke Prištine.

Predstavnik socijalista Frank Švabe ocenio je da je ovo istorijski momentat i da će podržati izveštaj Bakojani, a pozvao je da se odbiju svi predloženi amandmani. Predstavnica Evropske narodne partije Ingjerd Šije istakla je da ta politička grupacija nema jedinstven stav o ovom pitanju, ali se raduje debati i različitim mišljenjima.

Norveška je među prvim zemljama priznala nezavisnost tzv.Kosova i Aljbin Kurti je potvrdio da je spreman da potpiše Nacrt statuta ZSO, a naše jasno očekivanje je da se to dogodi bez nepotrebnog odlaganja, rekla je ona.

Ako i kada Priština postane član SE, biće pod procesom monitoringa, dodala je.

Predstavnik evropskih konzervativaca Žolt Nemet rekao je da ta grupacija podržava članstvo Prištine u SE, ali su tri važna razloga zašto neće podržati izveštaj Bakojani.

"Kosovo nije ispunilo sve svoje obaveze, već samo jednu od tri. Drugi razlog je Srbija, jer se ovim krši njena spoljna i unutrašnja stabilonost. U čijem interesu je da destabilizuje jednu takvu zemlju", upitao je Nemet.

Treći razlog, dodao je, jeste da je ovo suprotno principima ove organizacije, koja treba da služi regionalnoj stabilnosti.

Simonović Bratić: Kosovo je bilo, jeste i biće Srbija

Poslanica iz Srbije Dunja Simonović Bratić istakla je da je izveštaj Dore Bakojani „propast“ ne samo za samo za osnovne vrednosti na kojima počiva Savet Evrope, već i za zdrav razum, pa i za samu Evropu.

"Došli smo do kraja puta. Odluka o podršci ovom izveštaju od strane većine u ovoj Skupštini pokazuje, nama u Srbiji, da mislite da je potpuno u redu prekršiti sva pravila i procedure samo kako biste uspostavili vašu volju i moć, uprkos zakonu i pravdi“, rekla je Simonović Bratić.

Dodala je i da je na sastanku Političkog komiteta viđeno ignorisanje i odsustvo svake objektivnosti, u pogledu stavova Srbije, pa su odbačeni svi amandmani koje je podnela srpska delegacija.

"A, za odbacivanje amandmana nisu našli ni bolje objašnjenje od argumentacije da „nisu logični“. Veoma originalno“, dodala je ona ironično.

Istakla je da je izvestilac Dora Bakojani prekršila sve prodecure pripremajući izveštaj.

"Menjala je mišljenje na dnevnom nivou, od tri uslova za članstvo, došlo se do jednog, pa je i on postao simbiličan. Srbi, koji pate pod režimom Aljbina Kurtija nisu se našli u izveštaju, bio je važniji amandman o LGBT zajednici, od ugroženih života srpske dece“, poručila je ona.

Zato izveštaj vidi kao propast ne samo za sve vrednosti Saveta Evrope, već i za zdrav razum i za celu Evropu.

"Ako pustite Kosovo u Savet Evrope - odbijate Srbiju. Da li ste sigurni u to? Ova će odluka sve promeniti, biće osnaženi separatistički pokreti u drugim zemljama. Šta ćete sa tim? A, to ćemo uskoro čuti, pripremite se za ono što dolazi“, rekla je Simonović Bratić.

Ranije danas, šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljana Pantić Pilja izjavila je da je Odbor za politička pitanja i demokratiju PSSE glasao protiv svih amandmana koje je predložila srpska delegacija, kao i protiv amandmana koje su predložili članovi italijanske delegacije i član delegacije Mađarske i najavila ulaganje prigovora.

Pilja je u izjavi za Tanjug dodala da su amandmani odbijeni velikom većinom i da se samim tim neće razmatrati na plenarnoj sednici PS SE, osim ukoliko se ne uloži prigovor.

Kurir.rs/Kosovo online/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja