"PRESEDAN KOJIM ĆETE OTVORITI PANDORINU KUTIJU" Šefica srpske delegacije u PSSE oštro odbrusila Bakojani:Nikada se nećemo pokoriti
BIljana Pantić Pilja, Foto: printscreen/YT/Kosovo Online

"PRESEDAN KOJIM ĆETE OTVORITI PANDORINU KUTIJU" Šefica srpske delegacije u PSSE oštro odbrusila Bakojani:Nikada se nećemo pokoriti

Politika -

Poslanica iz redova Evropske narodne partije i šefica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljana Pantić Pilja istakla je da je izvestilac Dora Bakojani, predlogom da Priština postane član SE, prekršila norme međunarodnog prava i principe na kojima je Savet Evrope osnovan.

"Ući ćete u istoriju zbog kršenja normi međunarodnog prava“, rekla je Pantić Pilja, podsećajući Bakojani da je sama u izveštaju navela tri uslova za članstvo Prištine.

Dora Bakojani
Dora Bakojanifoto: YT/Kosovoonline

Pantić Pilja je rekla da je sama Bakojani napisala da je uspostavljanje Zajednica srpskih opština neophodan uslov za efikasnu zaštitu nacionalne manjine.

- Ovo je presedan kojim ćete otvoriti Pandorinu kutiju i pitanje je čija zemlja je sledeća koja će iskoristiti ovaj presedan - naglasila je ona, podsećajući na odluku prištinskih vlasti da ne dozvoli uvoz srpske robe i zabranu upotrebe dinara.

- Ako dozvolite Kosovu da pristupi SE bez uspostavljanja ZSO, Zajednica nikada neće biti uspostavljena. Vi ste rekli i napisali da uspostavljanje ZSO smatrate neophodnim uslovom za zaštitu manjinskih prava. Zašto ne govorite o ljudskim pravima Srba na Kosovu i Metohiji. Od kada je Kurtijeva vlada na vlasti etničko čišćenje srpske zajednice je u toku. Masovni egzodus je u toku i 14 odsto Srba napustilo je Kosovo i Metohiju. Srbi su izloženi dnevnim napadima. A vi ne brinete za to. Prištinske vlasti hapse, plaše i pucaju na Srbe. Deset meseci zabranjuje se ulazak srpske robe na Kosovo, uklonjene su ćiriličke table, a dinar je zabranjen što ugrožava živote preostalih Srba - objasnila je ona.

Biljana Pantić Pilja
foto: printscreen/YT/Kosovo Online

Podsetila je da niko nije odgovarao za pokušaj ubistva dvojice dečaka proteklog Božića.

- A Vi ste odlučili da nagradite sve te jednostrane mere Prištine sa viznom liberalizacijom, prijemom u Nato i u SE. Pokazujete da vam teritorijalni inetgritet i suverneitet ništa ne znače. Status naše južne pokrajine jasno je regulisan Rezolucijom UN 1244 i Kosovo i Metohija će uvek biti deo Srbije. Možda smo mala zemlja, ali za razliku od vas imamo integritet i nećemo se nikada predati i pokoriti - podvukla je Pantić Pilja.

Ona je istakla da će Srbija razmotriti da li će ostati članica organizacije koja krši međunarodno pravo.

Šefica delegacije Crne Gore Maja Vukićević rekla je da ona neće podržati izveštaj Dore Bakojani, iako će iz delegacije Crne Gore biti glasova i za članstvo Prištine u SE.

Kurir.rs/RTS/Informer

Bonus video:

01:42

REŠAVANJEM ČVORA NA KOSOVU, REŠAVAMO PROBLEM EVROPE I AMERIKE Prof. dr Kostić nema dilemu: NATO govori o sopstvenom interesu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track