POSLE SRAMOTE DORE BAKOJANI OGLASIO SE ŠEF GRČKE DIPLOMATIJE: "Nećemo glasati za prijem Kosova u SE, bićemo uzdržani"
Foto: Youtube/Kosovo Online/Arab News

POSLE SRAMOTE DORE BAKOJANI OGLASIO SE ŠEF GRČKE DIPLOMATIJE: "Nećemo glasati za prijem Kosova u SE, bićemo uzdržani"

Politika -

Grčka će biti uzdržana tokom glasanja 16. maja u Komitetu ministara Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i neće podržati zahtev da tzv. Kosovo pristupi Savetu Evrope.

To je saopštio grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetrit u intervjuu za radio stanicu Kanal 1.

PS SE je ranije odobrila preporuku da se samoproglašeno Kosovo pozove u članstvo Saveta Evrope. Za ovu odluku glasao je 131 poslanik, 29 je bilo protiv, 11 uzdržano.

Glavni zagovarač prijema Prištine je bila članica grčkog parlamenta Dora Bakojani, sestra grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

Novinar je upitao Gerapetritisa kakav je stav Grčke po ovom pitanju, s obzirom da je Grčka odobrila izveštaj Bakojanijeve u PS SE.

Ministar spoljnih poslova je odgovorio da se odluka donosi na tri nivoa.

- Prvi nivo je neobavezujući zaključak nadležnog odbora Parlamentarne skupštine, koji je pozitivno govorio o pristupanju Kosova - objasnio je Gerapetrit.

- Drugi nivo je Parlamentarna skupština, koju čine predstavnici svih zemalja Saveta Evrope, gde je takođe data pozitivna preporuka. Ali oba ova izneta gledišta nisu obavezujuća. Najvažnije telo, telo koje odlučuje u slučaju pristupanja Kosova Savetu Evrope, je Komitet ministara, koji će. sastati se 16. maja i doneti odluku.

- Želeo bih da istaknem da je, bez obzira na stav iznet i na nivou izveštaja odbora i na nivou Parlamentarne skupštine, koju, ponavljam, čine poslanici a ne vlade zemalja članica, stav Grčke ostaje stabilan i nepromenjen - nastavio je Gerapetrit.

- Kao što smo radili u sličnim slučajevima u prošlosti, Grčka će se uzdržati od glasanja, drugim rečima, neće podržati zahtev Kosova da se pridruži Savetu Evrope.

Prema rečima šefa grčke diplomatije, "neka od suštinskih pitanja još nisu rešena, a pre svega stvaranje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

- Zbog toga se naša osnovna politika nije promenila. Grčka se drži principijelne spoljne politike. Ne menjamo mišljenje dok se ne promene činjenice na osnovu kojih se donose odluke. Podstičemo dijalog Prištine i Beograda, želimo mirno rešenje sporova - rekao je Gerapetrit.

(Kurir.rs/TASS/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track