EVROPSKI PARLAMENT USVOJIO ODLUKU O VIZNOJ LIBERALIZACIJI ZA SRBE SA KiM! Nemec: Diskriminacija mora biti zaustavljena
Foto: Profimedia

strazbur

EVROPSKI PARLAMENT USVOJIO ODLUKU O VIZNOJ LIBERALIZACIJI ZA SRBE SA KiM! Nemec: Diskriminacija mora biti zaustavljena

Politika -

Upravo je usvojena odluka za viznu liberalizaciju za pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava za KiM na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Za je glasalo 406 poslanika, protiv 97, uzdržano 94.

Sledeći i poslednji korak je potvrda Saveta ministara EU.

- Ovo je odluka kako bi se omogućio bolji život Srbima, jer 18.000 ljudi ima posebne pasoše i oni su poslednja grupa građana na Zapadnom Balkanu koji nemaju viznu liberalizaciju i nema opravdanja za tako nešto - rekao je Matjaž Nemec danas pre početka glasanja.

Nakon što je EP usvojio odluku o viznoj liberalizaciji, Nemec je podvukao da ova kako je naveo tehnička odluka nije pokušaj rešavanja spora između Beograda i Prištine, već pragmatično rešenje da se obezbedi jednak tretman.

- Proširenje vizne liberalizacije EU na srpske stanovnike Kosova važno je kako bi se sprečila diskriminacija ovih građana, koji su i dalje jedina kategorija stanovnika Zapadnog Balkana kojima je još uvek potrebna viza za putovanje u šengenski prostor. Ova tehnička odluka nije pokušaj rešavanja spora između Srbije i Kosova, već pragmatično rešenje da se obezbedi jednak tretman. Sada kada je predlog usvojen u Parlamentu, nadam se da će zakon brzo biti finalizovan pre izbora za EU - rekao je Nemec.

Podsetimo, Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) usvojio 9. aprila nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za ove nosioce ovih pasoša, koji je podneo poslanik EP i izvestilac za ukidanje viza Srbima sa KiM Matjaž Nemec.

Tokom sednice, koja traje od 22. do 25. aprila, evropski poslanici glasaće i o uspostavljanju Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiju, nudi šest milijardi evra dodatne finansijske pomoći u periodu od 2024. do 2027. godine.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

01:38

Predsednik Vučić na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja