BEZ SRBA U HRVATSKOJ VLADI, KOMŠIJE SKLIZNULE SKROZ UDESNO: Pupovac: Simboličko-politički veoma loša poruka
Foto: NICOLAS MAETERLINCK / Belga Press / Profimedia

KORAK UNAZAD

BEZ SRBA U HRVATSKOJ VLADI, KOMŠIJE SKLIZNULE SKROZ UDESNO: Pupovac: Simboličko-politički veoma loša poruka

Politika -

Kabinet Andreja Plenkovića biće jedan od najekstremnijih u Evropi, a u novoj vladi Hrvatske neće biti predstavnika Srba. Sve ovo jasno govori da Hrvatska ide udesno, a sagovornici Kurira ocenjuju da je formiranje ovakve vlade u toj zemlji veliki korak unazad i veoma loša poruka.

Hrvatski premijer i lider HDZ Andrej Plenković potvrdio je da je ta stranka postigla saglasnost s Domovinskim pokretom o formiranju nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće vlade.

Loša poruka

Milorad Pupovac
foto: Kurir televizija

Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke, u razgovoru za Kurir istakao da je ovu simboličko-politički veoma loša poruka.

- Simboličko-politički to je veoma loša poruka; poruka isključenja političke stranke manjinskog naroda koji se sporo i teško oporavlja od antisrpskih politika, a kojem je saradnja s vladom neophodna da se oporavak ubrza. Praktično-politički to znači da ćemo morati tražiti rešenja koja, ako ih i nađemo, neće donositi, ni u obimu ni u sadržaju, ono što Srbima ovde treba. Znači, više borbe, a manje rezultata. Jedno je sigurno - nije nam prvi put, ali učinićemo sve da nam ne bude i poslednji put, poslednja borba za ravnopravnost i boljitak Srba u Hrvatskoj - istakao je Pupovac.

Korak unazad

Aleksandar Šešelj, Miodrag Linta
foto: Kurir 6tv

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, poručio je, komentarišući novu vladu Hrvatske, da je to veliki korak unazad.

- Hrvatska je poslala poruku da nije tolerantno društvo, da nije društvo u kojem se istinski poštuju ljudska prava nacionalnih zajednica. Hrvatska ide sve više udesno, u Hrvatskoj jača šovinizam i širi se otvorena mržnja i netrpeljivost prema Srbima i svemu što je srpsko. A sada imamo jednu parlamentarnu stranku koja postaje zvanično deo vladajuće koalicije, koja otvoreno iskazuje tu mržnju i otvoreno baštini ustaštvo i zloglasnu Nezavisnu Državu Hrvatsku - rekao je on za Kurir.

Linta je dodao da je položaj Srba u Hrvatskoj i u prethodnom periodu bio veoma težak.

- Preostali Srbi u Hrvatskoj su u suštini građani trećeg reda, koji ne mogu da ostvare mnoga od svojih prava, da ne govorim o stotinama hiljada prognanih Srba koji ne mogu ostvariti svoja imovinska, stečena i statusna prava. U Hrvatskoj će biti još veći stepen netrpeljivosti, veći stepen mržnje prema Srbima. Srbi se i inače u Hrvatskoj percipiraju kao remetilački faktor, kao peta kolona, kao strano telo, mislim da će to sada biti pojačano. Mnogi su u Srbiji očekivali kako će protokom vremena u Hrvatskoj mržnja i netrpeljivost prema Srbima da bude manja, međutim, ovde imamo obrnut slučaj, ovde kako vreme prolazi od rata i ratnih događaja, u Hrvatskoj se ta mržnja sve više širi i širi - istakao je on i dodao:

- Činjenica jeste da su Srbi bili deo vladajuće koalicije u prethodnom periodu, ali suštinski brojni problem tog naroda nisu bili rešeni, a sada je situacija samo ogoljena.

Najekstremniji

SDP, Rasim Ljajić
foto: SDP

Rasim Ljajić, predsednik SDPS, poručio je da će Plenkovićev kabinet biti jedan od najekstremnijih u Evropi.

- Plenković se u Srbiji zalaže da Hrvati budu zastupljeni i u parlamentu i u vladi. U Bosni insistira na tzv. legitimnom predstavljanju Hrvata, a u vlastitoj državi isključuje čitavu jednu nacionalnu zajednicu iz izvršne vlasti samo da bi se zadovoljio Domovinski pokret - naveo je on i dodao da je Milorad Pupovac "primer manjinskog političara koji je dokazao da se može istovremeno biti lojalan i državi u kojoj živite i zajednici kojoj pripadate".

Milan Antonijević: Da se zaštite ljudska prava Srba u Hrvatskoj

Pravnik Milan Antonijević ističe da je očekivano da je Srpsko narodno veće, koje zastupa srpske interese, zabrinuto.

- Oni imaju podršku svojih birača i dela hrvatske javnosti koja se protivi toj ekstremnoj struji. Oni će formulisati politiku koja će za cilj imati sprečavanje urušavanje manjinskih prava i trebaće im podrška, ne samo prijatelja iz Hrvatske već i iz regiona. Ako nova vlada svojim potezima bude želela da naruši ljudska prava, moraće da odgovaraju. Ovo moraju da posmatraju i ljudi koji se bave ljudskim pravima i njihov zadatak će biti da ukažu na kršenja i zaštite ljudskih prava Srba u Hrvatskoj - naveo je on za Kurir i dodao da je "održivi povratak Srba u Hrvatskoj cilj svakoga ko želi pomirenje, jer su delovi Hrvatske prazni i zamrli, jer tamo više nema Srba".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track