NE SE ZNAJE, VUČIĆ IGRA Priština besni na Vučićevu diplomatiju, u opoziciji muk! Ko da prizna, opet majstorski SMESTIO POD PREČKU
Foto: Zorana Jevtic, Beta Dragan Gojic, Beta Frederic Sierakowski, BETA Amir Hamzagić, Beta Milan Obradović

Diplomatska borba Srbije

NE SE ZNAJE, VUČIĆ IGRA Priština besni na Vučićevu diplomatiju, u opoziciji muk! Ko da prizna, opet majstorski SMESTIO POD PREČKU

Politika -

Priština ovih dana liči na dvorište po kojem na sve strane trče kokoške u strahu od orla koji se na njih obrušio iz plavih visina. Albanski političari nikako da se saberu posle vesti iz Strazbura da je dobro smišljena i izdašno sponzorisana akcija ulaska Kosova u Savet Evrope pretrpela fijasko!

U komentarima tamošnjih istaknutih političkih prvaka podseća se na optimizam koji je zavladao posle odluke Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da se usvoji izveštaj Dore Bakojani o prijemu Kosova i ističe da je za samo mesec dana snažne i dobro osmišljene diplomatske akcije Aleksandar Vučić uspeo da situaciju u potpunosti preokrene.

- Glavni krivac za neuspeh u vezi s prijemom Kosova u Savetu Evrope je visoka aktivnost srpskog predsednika Aleksandra Vučića na međunarodnom planu. Predsednik Srbije je posetio Francusku, gde se susreo s francuskim predsednikom, a imao je i susrete s liderima Nemačke i Italije - s gorčinom je zaključio Arben Gaši, šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova, inače glavne opozicione stranke.

KURTI U PROBLEMU

U isto vreme, kaže Gaši, Aljbin Kurti je sada u međunarodnoj zajednici stekao reputaciju čoveka koji ne drži reč, i to postaje problem za Kosovo.

- Kurtijeva vlada je davala obećanja i sklapala dogovore sa Evropskom unijom, a po povratku Prištinu ih nije primenjivala - priznao je Arben Gaši. Smatrajući ovakvu nedoslednu i prevrtljivu politiku štetnom za albanske interese, na Kosovu se sve češće čuju zahtevi za prevremene izbore, sa željom da se Kurti ukloni sa mesta premijera.

A kakve su reakcije u Srbiji?

Šolakovi mediji su u aprilu raširenih ruku sačekivali apsolutno svakog ko je hteo da kaže da je odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da Savetu ministara predloži prijem Kosova "posledica Vučićeve spoljne politike". Opozicioni prvaci glumili su ogorčenost što je "stvar gotova", iako su pre toga, što tajno, što javno, tajno i javno podržavali nezavisnost Kosova.

Niko od njih u svojoj umišljenosti da se seti one fudbalske priče iz Leskovca kad je Dubočica gubila od Vlasine sa tri prema nula, a fanatični navijač Leskovčana do kraja odbijao da prizna poraz uz čuvenu rečenicu: "Ne se znaje, Zare igra!" Dubočica je u toj utakmici pobedila, a sva četiri gola dao je Zare!

NEMA PREDAJE

Aleksandar Vučić je, naime, u obraćanju naciji posle sramnog izveštaja Dore Bakojani lepo kazao da Srbija nikad ni pred kim neće pognuti glavu i priznati poraz, i da će građani biti ponosni na svoju vlast i njenu diplomatsku borbu.

I u dlaku je tako bilo!

Otuda kokodakanje uplašenih kokoši u Prištini.

A u Srbiji na opozicionoj sceni - muk.

Naši Bizmarci i Gledstoni, svi oni geopolitički stratezi i visoke diplomate, ćute!

Ništa ne kažu! Niko da prizna Zaretu da je majstorski, neodbranjivo, smestio četvrti gol pod prečku!

Čekaju glasanje o rezoluciji o Srebrenici! I ne navijaju za Srbiju...

Bonus video:

00:12

Aleksandar Vučić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track