EVROPSKA UNIJA OSUDILA POTEZE KURTIJEVE POLICIJE! Zatvaranje filijala je eskalirajuće i protivno duhu normalizacije
Foto: Shutterstock

EVROPSKA UNIJA OSUDILA POTEZE KURTIJEVE POLICIJE! Zatvaranje filijala je eskalirajuće i protivno duhu normalizacije

Politika -

Evropska unija zabrinuta je zbog jučerašnje policijske operacije u okviru koje su zatvorene filijale Banke Poštanske štedionice na severu KiM, izjavio je portparol EU napominjući da jučerašnja akcija ponovo dokazuje da prištinske institucije daju prioritet jednostranim i nekoordinisanim akcijama.

Kako se navodi u pisanoj izjavi, zatvaranje i konfiskacija tih filijala bez prethodne najave ili koordinacije i samo nekoliko dana nakon poslednjeg sastanka u okviru dijaloga, koji je takođe pokrio pitanje prostorija Poštanske štedionice, eskalirajuće je i protivno duhu normalizacije, prenosi Kosovo Online.

Napominje se da je nekoordinisano delovanje jedne od strana ugrozilo sprovođenje Sporazuma na putu normalizacije.

- Operacija Kosovske policije takođe ugrožava tekuće pregovore o privremenom rešenju za ljude na koje negativno utiče uredba Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju. U stalnom odsustvu održivih alternativa, ovo će imati negativne efekte na svakodnevni život i uslove života kosovskih Srba i drugih zajednica koje ispunjavaju uslove za finansijske transfere iz Srbije - navodi se.

Kako se dodaje, predviđeno je da se status svih struktura i službi koje podržava Srbija reši u okviru dijaloga koji vodi EU, u vezi sa uspostavljanjem Zajednice srpskih opština.

EU apeluje na Beograd i Prištinu da se vrate za pregovarački sto i da se slože sa najnovijim kompromisnim predlogom koji je izneo fasilitator EU i koji omogućava kvalifikovanim korisnicima da primaju finansijske transfere iz Srbije.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

02:58

JEDINE SANKCIJE KOJE BI KURTI OSETIO SU ONE NA VOJNOM PLANU! Drecun tvrdi: Sve je ovo predstava za javnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track