BRNABIĆEVA SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA OSOBA SA INVALIDITETOM: Na prvom mestu mora da nam bude interes svih naših građana
Foto: Peđa Vučković

BRNABIĆEVA SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA OSOBA SA INVALIDITETOM: Na prvom mestu mora da nam bude interes svih naših građana

Politika -

Predsednica Narodne skupštine sastala se danas sa predstavnicima udruženja osoba sa invaliditetom i tom prilikom je istakla da na čemu god da se radi, na prvom mestu mora da nam bude interes svih naših građana, kao i da želi da nastavi da radi na ostvarivanju potreba organizacija i pojedinaca i podrži inicijative koje imaju za cilj da unaprede život svih kategorija osoba sa invaliditetom.

Ana Brnabić
foto: Peđa Vučković

Prethodnih godina za vreme njenog mandata kao predsednice Vlade Srbije, sprovedene su brojne inicijative i projekti sa ciljem unapređenja položaja osoba sa invaliditetom.

- Pokrenuti su digitalni udžbenici za gluve na srpskom znakovnom jeziku, a za potrebe Nacionalnog prevodilačkog centra za srpski znakovni jezik obezbeđena je aplikacija "SOS za gluve", koja omogućava besplatne telefonske pozive sa čujućim osobama posredstvom tumača za srpski jezik“ - rekla je predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić.

Ana Brnabić
foto: Peđa Vučković

Uz pomoć sredstava partnera iz Evropske unije, uručeno je specijalizovano vozilo za prevoz osoba sa invaliditetom Udruženju distrofičara Beograda.

- Na inicijativu osoba sa invaliditetom, omogućeno je elektronsko izdavanje parking nalepnice, što predstavlja prvu elektronsku uslugu u Srbiji namenjenu isključivo osobama sa invaliditetom, a od uspostavljanja je podneto više hiljada zahteva putem portala eUprava u 51 lokalnoj samoupravi širom naše zemlje. Kako bi se dalje olakšao parking osobama sa invaliditetom i sprečilo nepropisno parkiranje na mestima namenjenim osobama sa invaliditetom, duplirana je kazna sa prethodnih 5.000 na 10.000 dinara“ - rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je „dosta urađeno na poboljšanju pristupačnosti, pa tako za nepune 3 godine postavljeno je više od 100 rampi u više od 40 lokalnih samouprava. U oblasti obrazovanja, u proteklih nekoliko godina rađeno je na unapređenju pristupačnosti 34 vrtića, 83 osnovnih i 42 srednjih škola i 23 fakulteta. Regionalne turističke atrakcije, poput vidikovca na Ovčarsko-kablarskoj klisuri biće u potpunosti pristupačne korisnicima invalidskih kolica.

Ana Brnabić
foto: Peđa Vučković

Takođe, radi se na poboljšanju pristupačnosti banja širom Srbije, a Sijarinska banja u Medveđi biće prva pristupačna banja u Srbiji. Obezbeđena su sredstva za opremanje i digitalizaciju sadržaja najveće biblioteke za slepe osobe na Balkanu „Dr Milan Budimir”. Postavljene su zvučne signalizacije na semaforima, gradi se i oprema za inkluzivna igrališta, organizuju kampovi za decu sa invaliditetom i sprovode se kampanje u cilju prevazilaženja predrasuda prema osobama sa invaliditetom“.

Brnabićeva je istakla da je sve to razlog da se nastavi sa radom, još više kako bismo stvorili društvo koje prepoznaje različitost i koje stvara jednake šanse za sve.

Ona je predstavnicima udruženja poručila da je Narodna skupština mesto gde može na sistematičniji način da se utiče na izgradnju inkluzivnijeg društva, kao i da će na novoj funkciji nastaviti sa intenzivnim zajedničkim radom sa predstavnicima udruženja osoba sa invaliditetom.

Ana Brnabić
foto: Peđa Vučković

Kao prvi korak, predsednica Skupštine je najavila osnivanje interparlamentarne grupe narodnih poslanika i osoba sa invaliditetom kojom će se ona predsedavati, sa ciljem da se u kontinuiranom, zajedničkom dijalogu identifikuju goruće potrebe osoba sa invaliditetom i raditi na rešavanju najvećih poteškoća.

Sastanku u parlamentu pored predsednice parlamenta prisustvovali su i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Aleksandar Marković, predsednik Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Hadži Milorad Stošić i predstavnici Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS), Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije, Saveza za pristupačnost Srbije, Saveza slepih Srbije, Organizacije slepih Beograda, Gradske organizacije gluvih Beograda i Udruženja distrofičara Beograda.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track