REZOLUCIJA O NAVODNOM GENOCIDU U SREBRENICI SUTRA PRED GS UN: Kako se glasa i kolika je većina potrebna za njeno usvajanje
Foto: Profimedia / Eskinder Debebe/UN Photo

PROCEDURA

REZOLUCIJA O NAVODNOM GENOCIDU U SREBRENICI SUTRA PRED GS UN: Kako se glasa i kolika je većina potrebna za njeno usvajanje

Politika -

Kako je najavljeno, sutra bi Generalna skupština Ujedinjenih nacija trebalo da glasa o Rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici, na predlog Nemačke i Ruande.

Iako nije precizirano kolika većina će biti neophodna za usvajanje Rezolucije, pretpostavka je da će biti potrebna prosta većina glasova članica odnosno 97 od 193.

Rezolucija neće biti donešena putem konsenzusa zbog protivljenja njenog donošenja od strane više država, pre svega Rusije i, naravno, Srbije.

Glasanje se može vršiti na dva načina: podizanjem ruke ili elektronskim putem, a može biti javno i tajno. Ako se na neki predlog unese amandman, glasa se prvo o amandmanu.

Ako rezolucija ne bude na dnevnom redu označena kao "važno pitanje", biće dovoljna prosta većina članica Ujedinjenih nacija koje su prisutne i glasaju.

Ukoliko rezolucija, međutim, bude na dnevnom redu kao "važno pitanje" onda je potrebna dvotrećinska većina članica koje su prisutne na sednici i glasaju.

Da li će Rezolucija o Srebrenici biti označena kao "važno pitanje" ili ne, za sada je nije poznato.

Kurir.rs

Bonus video:

10:48

VATIKAN ZNAO ZA GENOCID NAD SRBIMA U NDH! Ristić: Otkriveni izveštaji izaslanika opate Makronea, ZAPISAO NAJGNUSNIJE ZLOČINE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja