PRAVA DIPLOMATSKA POBEDA SRBIJE! Božinović: Naši argumenti su ostavili snažan odjek u međunarodnoj javnosti
Foto: Kurir televizija

PRAVA DIPLOMATSKA POBEDA SRBIJE! Božinović: Naši argumenti su ostavili snažan odjek u međunarodnoj javnosti

Politika -

Nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Milovan Božinović za Kurir ocenjuje da je ishod glasanja o rezoluciji o Srebrenici na GS UN prava diplomatska pobeda naše zemlje.

- Ovo je zaista diplomatska pobeda Srbije, jer 84 glasa je tačno onoliko koliko Amerika svojom silom može da iscedi iz svetskog poretka. Rezultat koji je svakako mršav. Naši argumenti su ostavili snažan odjek u međunarodnoj javnosti i svaka zemlja je razmišljala i osvojim interesima ali svuda se vidi snaga onoga što je Srbija imala da istakne i najvažnije - ocena da ovakve rezolucije imaju smisla samo ako je stvoren koncenzus zavađenih strana, što ovde nije slučaj. Ova rezolucija je naime prokrijumčarena maltene uz pomoć njenih sponzora. Ona tako nema kredibilitet koji bi morala da ima - ističe Božinović.

Takođe, dodaje, vrlo je interesantno kako su zemlje koje su bile ili uzdržane ili protiv, argumentovale svoj stav.

- To su recimo vrlo dobro naglasile delegacije Nikaragve i Angole. Niko od njih nije govorio napamet i bez svog iskustva sa velikim silama koje su znale da nameću svoje stavove. Imajući sve u vidu, iako je rezolucija usvojena, nikome nije na ponos i verujem da će svi gledati da je ne pominju nakon ovoga - smatra Božinović.

Osvrćući se na činejnicu da su Emirati i Grčka bili uzdržani, ocenjuje da je to dobro. - Emirati ne čude jer su jedna mala moćna država i važno je s njima biti u dobrim odnosima, a po pitanju Grčke, to što su bili uzdržani je lep gest, sve više od toga bi bilo nerealno jer su i članica NATO i EU - konstatovao je Božinović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track