Datum početka pregovora sa EU u junu 2013.

Tanja Miščević

Datum početka pregovora sa EU u junu 2013.

Politika -
Miščević smatra da je nastavak dijaloga s Prištinom i implementacija ranije postignutih dogovora politički preduslov za dobijanje datuma za otvaranje pregovora

BEOGRAD - Realno je i izvodljivo da Srbija u junu 2013. dobije datum početka pregovora o pristupanju EU ako se nastavi tempo reformi, ako se usvajaju evropski zakoni, ako shvatimo da su evropske vrednosti i naše vrednosti i ako počnemo da radimo i razmišljamo "evropski", izjavila je profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu Tanja Miščević.

Ona smatra da izveštaj EK o napretku Srbije, koji će biti predstavljen 10. oktobra, neće biti iznenađenje za sve koji prate proces evropske integracije Srbije, jer je on zapravo pravi presek stanja koji je učinjen u prethodnih godinu dana.

Izveštaj ne treba ocenjivati ni kao pozitivan ni kao negativan, već pre svega kao preporuku za ono što treba dalje raditi i šta treba posebno unaprediti u narednoj godini.

Miščević smatra da je nastavak dijaloga s Prištinom i implementacija ranije postignutih dogovora politički preduslov za dobijanje datuma za otvaranje pregovora.

"Mislim da je veoma važno da razumemo koliko je za Srbiju bitno da dobijemo datum za otvaranje pregovora i da pregovori i počnu, jer to je tačka iz koje više nema povratka, već samo nastavak dubljih i sveobuhvatnijih reformi. Neophodno je proaktivno delovanje pre svega vlade u tom pravcu, predlaganje rešenja za osnovne probleme, ići u susret samim pregovorima", ocenila je ona.

Govoreći o sedam uslova Nemačke za napredak u integracijama Mišćevićeva je rekla da su ti uslovi i ranije bili, na jedan ili drugi način, predstavljani, veći broj njih je i u odluci Saveta ministara o dobijanju statusa kandidata, a novina je što su svi sada stavljeni na papir.

"Ono što jeste problem je činjenica da o njima ne postoji opšti konsenzus u EU, pa smo već čuli, a i čućemo, da nas čekaju i novi uslovi. To zbunjuje i političku elitu i građane i, naravno, nije dobro za ceo proces evropske integracije", smatra ona.

Miščević je, kaže, ubeđena da ni EU ni njene države članice neće, niti mogu, od Srbije da traže da prizna nezavisnost Kosova, ali će, dodaje ona, "relaksacija odnosa biti dobra za sve nas, a posebno za Srbe koji na Kosovu žive".

Na pitanje da li joj je novi ministar odbrane nudio da ostanete u Ministarstvu, bivši državni sekretar u tom ministarstvu rekla je da je pozicija u vlasti manje važna od onoga što zapravo možete uraditi da pomognete jednom tako velikom sistemu kao što je odbrana.

"Zato ću uvek rado pomoći i novom menadžmentu Ministarstva odbrane, jer niko od nas koji je ranije imao bilo kakvu poziciju u ovom ministarstvu ne želi da dobar pravac reformi i uspeha u međunarodnoj i regionalnoj saradnji bude zaustavljen", rekla je Miščevićeva za Danas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track