Nubi omogućio milione i špijunažu!

Slovenci Duliću došli glave

Nubi omogućio milione i špijunažu!

Politika -
Osim milionske štete koje je pretrpeo budžet Srbije jer posao nije dobila naša kompanija, ugrožena je i nacionalna bezbednost, jer je "Nuba" dobila mogućnost da prati protok svih informacija

BEOGRAD - Doakao!

Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal, potvrdio je da je bivši ministar Oliver Dulić osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa izdavanjem dozvola za postavljanje optičkih kablova na trasama državnih puteva slovenačkoj firmi "Nuba invest".

- Policija i tužilaštvo na tom slučaju rade od marta ove godine. Povodom krivične prijave Saveta za borbu protiv korupcije, vode predistražni postupak u vezi dozvola za postavljenje optičkih kablova na državnim putevima prvog i drugog reda, od Beograda prema granici sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Iz dokaza i podataka koje je policija do sada prikupila proizilazi da je prilikom izdavanja osam dozvola od Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja investitoru "Nuba invest" iz Beograda došlo do kršenja Zakona o planiranju i izgradnji i da postoje osnovi sumnje da su tri lica izvršila zloupotrebu službenog položaja - rekao je on.

Podsećamo, Kurir je prvi u svojim tekstovima ukazao na zloupotrebe prilikom izdavanja dozvola bez tendera slovenačkoj firmi "Nuba invest", čiji je vlasnik kontroverzni biznismen Rasto Tomažič. Nuba je od ministarstva, na čijem čelu je bio Dulić, prvu dozvolu za sprovođenje kablova od Niša do Dimitrovgrada dobila za svega 19 dana, a za deonicu Beograd - Niš- Preševo za 25 dana. I to nije sve - "Nuba" je na deonici Davanjem posla "Nubi", firmi koja je tada imala svega jednog zaposlenog i osnivački kapital od 3.000 evra, a ne nekoj nacionalnoj kompaniji poput "Telekoma", ne samo što je napravljena milionska šteta budžetu Srbije, već je ugrožena i nacionalna bezbednost.Naime, "Nuba" je postavljanjem optičkih kablova za telekomunikacije dobila mogućnost da ima uvid i da prati protok svih informacija.

U tekstovima koje je Kurir objavljivao, preneti su i delovi izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije koji je takođe ukazao na kršenje zakona.

Savet je u izveštaju tvrdio da je Dulić "Nubi" izdao dozvole pre ostalih konkurentskih firmi čime je doveo u povlašćeni položaj .

U izveštaju se navodi da je "Nubi" do kraja oktobra 2010. godine izdato osam lokacijskiih i građevinskih dozvola. - Od 16. oktobra 2009. godine, kada je podnela prvi zahtev, pa do 25. oktobra 2010. bila je jedino preduzeće koje je dobilo dozvole za postavljanje optičih kablova - piše u izveštaju.

Dodaje se i da je "Nuba" na deonici Beograd - Batrovci prvo počela posao, pa tek onda dobila dozvolu. Prema procenama stručnjaka, Slovenci će za nekoliko godina prihodovati čak oko 20 miliona evra i vratiti uloženo.

Investicija u gradnju mreže procenjuje se na oko 20 miliona evra jer je izgrađeno 1.350 kilometara, a jedan metar košta do 15 evra. Inače, kako Kurir saznaje, zanimljivo je i da je "Nuba" od kredita od 20 milona evra, odmah po dobijanju posla, jednoj konsultanskoj kući uplatila 5,6 miliona evra za konsultatntske usluge.

Nuba: Zakonita dozvolaSlovenačka kompanija „Nuba savetovanje i investiranje“ juče je saopštila da je njena firma „Nuba invest“ na zakonit način dobila građevinsku dozvolu za postavljanje optičke mreže u Srbiji i da su „u identičnoj proceduri dozvolu za postavljenje telekomunikacione optičke mreže, na istim trasama, dobile i kompanije Telenor i SBB, ali u kraćem roku“. „Nuba“ kaže i da je u Srbiji investirala više od 40 miliona evra i angažovala više od 1.000 ljudi.

Reagovanja stranaka i političara SNS - Podrška državnim organima- Podržavamo nadležne državne organe u borbi protiv kriminala i korupcije. Vrhunac licemerja predstavljaju izjave čelnika DS da se u postupku protiv Olivera Dulića radi o nekakvom političkom progonu. Da su u pravu, to bi značilo da niko i nikada ne bi smeo da vodi bitku protiv kriminala i korupcije.♦ DS - Demonizuju nas- Oliver Dulić je osuđen pre nego što je protiv njega započet bilo kakav postupak. Borba protiv korupcije koju vlast sprovodi je izgovor za slabljenje DS. Besomučna kampanja na koju nedeljama ukazujemo učinila ga je krivim, a mediji koji su bili u službi aktuelne vlasti u demonizaciji DS objavljivali su krivicu i presude unapred.♦ Dušan Petrović, DS - Nek se dokaže- Nadam se da je Srbija i dalje pravna država i da je svako nevin dok se na sudu ne dokaže njegova krivica.♦ Nebojša Stefanović, SNS - Skupština nije utočište za kriminal- Skupština ne može biti utočište ni za koga ko je izvršio krivično delo i sledeće sedmice ukinućemo imunitet Duliću, ali i svakom drugom koji je osumnjičen da je izvršio neko krivično delo.♦ Vladimir Ilić, URS - Nema zaštićenih- Sve je u rukama tužilaštva i sudova, koji treba da rade svoj posao. Ne treba i neće biti zaštićenih. Samo tako moći ćemo da stanemo na zdravu granu i prekinemo svaku vezu s prethodnim periodom.♦ Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija - Trebalo je ranije- Tužilaštvo je trebalo da reaguje čim je Savet za borbu protiv korupcije izašao s preporukom u vezi sa „slučajem Nuba invest“. Postoji mnogo sumnji da Tužilaštvo ne pokreće postupke pre nego što ima jasan signal od političara da se ta stvar može izvesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track