Najnovije vesti

Policija hapsi Nebojšu Čovića?!
Foto: Kurir

Kurir ekskluzivno otkriva

Policija hapsi Nebojšu Čovića?!

Politika
Bivši vicepremijer mogao bi uskoro da se nađe iza rešetaka zbog pronevere oko 459 miliona, namenjenih gradnji stanova na KiM

BEOGRAD - Mutne radnje.Nebojša Čović, bivši potpredsednik Vlade i šef Koordinacionog tela za KiM, naći će se uskoro iza rešetaka, potvrđeno je Kuriru iz  državnog vrha.Prema rečima našeg sagovornika, Čović je još pre godinu dana bio obuhvaćen istragom o proneveri  459 miliona dinara državnog novca u vezi sa gradnjom stanova za Srbe u Kosovskoj Mitrovici, a sada ga je Bojan Radovanović, direktor FK Novi Pazar i vlasnik firme „Masters“, koja je trebalo da gradi pomenute stanove, navodno direktno doveo u vezu s nenamenskim trošenjem para. Prema pisanju medija, Radovanović je, kako bi dobio status svedoka-saradnika, ispričao policiji sve što zna o Čoviću, što je dovoljno za privođenje.- Političar, koji je nekad bio visokorangiran u Vladi, a čije hapšenje će biti u narednih nekoliko dana, jeste Nebojša Čović. Javnost će biti zgranuta kad bude čula za šta se sve on sumnjiči, u šta je sve, izgleda, taj čovek umešan - kazao je za Kurir izvor iz najvišeg državnog vrha.Još u decembru 2011. godine medije je preplavila vest da je Čović obuhvaćen istragom o proneveri oko 459 miliona dinara  u poslu u kojem je preko Koordinacionog centra za KiM, pre osam godina, trebalo da budu izgrađeni stanovi za Srbe u Kosovskoj Mitrovici. Protiv Bojana Radovanovića, koji je krajem 2011. godine uhapšen zbog sumnje da je, zahvaljujući fiktivnoj dokumentaciji, podigao kredit od pet miliona evra, tada je pokrenuta istraga i povodom ovog slučaja.Ugovori za projekat izgradnje stambenih objekata u Mitrovici, površine oko 8.000 kvadrata, potpisani su početkom 2004, s rokom izgradnje od 12 meseci.- Većinski posao poveren je preduzeću „Daki“ vlasnika Idriza Šijaka, koga je, kako se sumnja, u poslove uveo Radovanović kao vlasnik građevinske firme „Masters“. Preduzeću „Daki“ u nekoliko navrata je isplaćeno 459 miliona dinara, od čega Radovanovićevoj firmi 70 miliona - navodili su  mediji, kao i da Čović nije potpisao nijedan papir, već da su to isključivo obavljala tehnička lica.Pretkrivični postupak vodio se po dva osnova - s firmom „Daki“ je sklopljen ugovor po kome je cena izgradnje kvadrata bila dvostruko skuplja nego što bi bilo koja druga firma ponudila, a drugo, čak ni po tim paprenim cenama projekat nije realizovan u roku. Čović je tada dao izjavu policiji u svojstvu građanina.

Legijin drug?

Advokat Srđa Popović podneo je u decembru 2011.  u ime Mile Đinđić i Gordane Đinđić Filipović krivičnu prijavu protiv  Čovića, zbog neprijavljivanja pripreme za izvršenje krivičnog dela napad na ustavni poredak.  Čovića je optužio da je  bio podstrekivač na ubistvo premijera. I Velimir Ilić pričao o prirodi odnosa između Čovića i Milorada Ulemeka Legije. Govoreći o pismu koje mu je Legija poslao  pre ubistva Đinđića, Ilić je rekao da je s tim tada upoznao Čovića, ali da mu je ovaj savetovao da  to zaboravi.- Zaboravi to, nema problema. Legija je moj dečko, ako imaš nekih problema, okreni me i sve ćemo rešiti - citirao je tada Ilić navodne reči Nebojše Čovića.

Radovanović: Političar hoće da mi naudi

Na saslušanju prošle godine Bojan Radovanović je negirao da je uz pomoć falsifikovane dokumentacije dobio kredit od gotovo pet miliona evra, a pred sudijom je još rekao da mu prete, i to jednim političarem koji može da mu naudi.

Čović: Radio sam odgovorno

Nebojša Čović nije juče za Kurir želeo da komentariše na naša saznanja. Ipak je sinoć u emisiji „Insajder“ na B92 rekao da je odgovorno radio svoj posao. On je naglasio i da se nije operativno bavio finansijama.

Ko je Ćoki?

Čovićevo ime pominjalo se u negativnom kontekstu i prošle godine, kada je član „zemunskog klana“ Miloš Simović, na suđenju za ubistvo premijera, kao naredbodavca atentata označio izvesnog Ćokija. U medijima se pojavila spekulacija da je Ćoki zapravo Nebojša Čović!- Legija je Dušanu govorio da mu je Ćoki rekao da će po ubistvu Đinđića on preuzeti mesto premijera - rekao je Simović na suđenju.

Vučić: Biće novih hapšenja

Vicepremijer Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da se narednih dana obelodane i novi predmeti pokrenuti u borbi protiv kriminala. Vučić je dodao da od odgovornosti, ukoliko se ona utvrdi, neće biti pošteđeni ni kadrovi SNS koji vode lokalne samouprave.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...