Policija hapsi Nebojšu Čovića?!
Foto: Kurir

Kurir ekskluzivno otkriva

Policija hapsi Nebojšu Čovića?!

Politika -
Bivši vicepremijer mogao bi uskoro da se nađe iza rešetaka zbog pronevere oko 459 miliona, namenjenih gradnji stanova na KiM

BEOGRAD - Mutne radnje.Nebojša Čović, bivši potpredsednik Vlade i šef Koordinacionog tela za KiM, naći će se uskoro iza rešetaka, potvrđeno je Kuriru iz državnog vrha.Prema rečima našeg sagovornika, Čović je još pre godinu dana bio obuhvaćen istragom o proneveri 459 miliona dinara državnog novca u vezi sa gradnjom stanova za Srbe u Kosovskoj Mitrovici, a sada ga je Bojan Radovanović, direktor FK Novi Pazar i vlasnik firme „Masters“, koja je trebalo da gradi pomenute stanove, navodno direktno doveo u vezu s nenamenskim trošenjem para. Prema pisanju medija, Radovanović je, kako bi dobio status svedoka-saradnika, ispričao policiji sve što zna o Čoviću, što je dovoljno za privođenje.- Političar, koji je nekad bio visokorangiran u Vladi, a čije hapšenje će biti u narednih nekoliko dana, jeste Nebojša Čović. Javnost će biti zgranuta kad bude čula za šta se sve on sumnjiči, u šta je sve, izgleda, taj čovek umešan - kazao je za Kurir izvor iz najvišeg državnog vrha.Još u decembru 2011. godine medije je preplavila vest da je Čović obuhvaćen istragom o proneveri oko 459 miliona dinara u poslu u kojem je preko Koordinacionog centra za KiM, pre osam godina, trebalo da budu izgrađeni stanovi za Srbe u Kosovskoj Mitrovici. Protiv Bojana Radovanovića, koji je krajem 2011. godine uhapšen zbog sumnje da je, zahvaljujući fiktivnoj dokumentaciji, podigao kredit od pet miliona evra, tada je pokrenuta istraga i povodom ovog slučaja.Ugovori za projekat izgradnje stambenih objekata u Mitrovici, površine oko 8.000 kvadrata, potpisani su početkom 2004, s rokom izgradnje od 12 meseci.- Većinski posao poveren je preduzeću „Daki“ vlasnika Idriza Šijaka, koga je, kako se sumnja, u poslove uveo Radovanović kao vlasnik građevinske firme „Masters“. Preduzeću „Daki“ u nekoliko navrata je isplaćeno 459 miliona dinara, od čega Radovanovićevoj firmi 70 miliona - navodili su mediji, kao i da Čović nije potpisao nijedan papir, već da su to isključivo obavljala tehnička lica.Pretkrivični postupak vodio se po dva osnova - s firmom „Daki“ je sklopljen ugovor po kome je cena izgradnje kvadrata bila dvostruko skuplja nego što bi bilo koja druga firma ponudila, a drugo, čak ni po tim paprenim cenama projekat nije realizovan u roku. Čović je tada dao izjavu policiji u svojstvu građanina.

Legijin drug?

Advokat Srđa Popović podneo je u decembru 2011. u ime Mile Đinđić i Gordane Đinđić Filipović krivičnu prijavu protiv Čovića, zbog neprijavljivanja pripreme za izvršenje krivičnog dela napad na ustavni poredak. Čovića je optužio da je bio podstrekivač na ubistvo premijera. I Velimir Ilić pričao o prirodi odnosa između Čovića i Milorada Ulemeka Legije. Govoreći o pismu koje mu je Legija poslao pre ubistva Đinđića, Ilić je rekao da je s tim tada upoznao Čovića, ali da mu je ovaj savetovao da to zaboravi.- Zaboravi to, nema problema. Legija je moj dečko, ako imaš nekih problema, okreni me i sve ćemo rešiti - citirao je tada Ilić navodne reči Nebojše Čovića.

Radovanović: Političar hoće da mi naudi

Na saslušanju prošle godine Bojan Radovanović je negirao da je uz pomoć falsifikovane dokumentacije dobio kredit od gotovo pet miliona evra, a pred sudijom je još rekao da mu prete, i to jednim političarem koji može da mu naudi.

Čović: Radio sam odgovorno

Nebojša Čović nije juče za Kurir želeo da komentariše na naša saznanja. Ipak je sinoć u emisiji „Insajder“ na B92 rekao da je odgovorno radio svoj posao. On je naglasio i da se nije operativno bavio finansijama.

Ko je Ćoki?

Čovićevo ime pominjalo se u negativnom kontekstu i prošle godine, kada je član „zemunskog klana“ Miloš Simović, na suđenju za ubistvo premijera, kao naredbodavca atentata označio izvesnog Ćokija. U medijima se pojavila spekulacija da je Ćoki zapravo Nebojša Čović!- Legija je Dušanu govorio da mu je Ćoki rekao da će po ubistvu Đinđića on preuzeti mesto premijera - rekao je Simović na suđenju.

Vučić: Biće novih hapšenja

Vicepremijer Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da se narednih dana obelodane i novi predmeti pokrenuti u borbi protiv kriminala. Vučić je dodao da od odgovornosti, ukoliko se ona utvrdi, neće biti pošteđeni ni kadrovi SNS koji vode lokalne samouprave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja