Srbi sa severa Kosova neće Tačijeve plate
Foto: Kurir

Podržali Vladu Srbije

Srbi sa severa Kosova neće Tačijeve plate

Politika -
Predstavnici Srba sa severa Kosova su u Zvečanu istakli da pozdravljaju ovu odluku vlade Srbije i da su pitanje tzv. duplih plata preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju sami inicirali a da sada očekuju da vide rezultate

ZVEČAN - Predstavnici Srba sa severa Kosova podržali su odluku Vlade Srbije koja je naložila nadležnim organima državne uprave da bez odlaganja utvrde koji zaposleni primaju plate i od kosovskih institucija i da prema njima preduzmu sve zakonske mere.

Predstavnici Srba sa severa Kosova su u Zvečanu istakli da pozdravljaju ovu odluku vlade Srbije i da su pitanje tzv. duplih plata preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju sami inicirali a da sada očekuju da vide rezultate.

Načelnik kosovskomitrovičkog Okruga Radenko Nedeljković izjavio je da je vlada Srbije ovom odlukom pokazala zrelost i odlučnost i da od radnika zaposlenih u državnim institucijama na Kosovu očekuje da prestanu da primaju novac od kosovske vlade.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da podržva dluku vlade Srbije, pomenuvši i duple penzije, dupla socijalna davanja ali i dupla lična dokumenta koja poseduju Srbi na Kosovu.

Ristić je istakao da se sada očekuje da se vidi kako će se u praksi realizovati odluka vlade Srbije i da ne bi bilo dobro da, kao ranije, poslodavci daju otkaze pojedinim radnicima koji su primali plate kod drugih poslodavaca a onda ih srpski sud vraćao nazad na posao.

"Onaj ko se zalaže za opstanak države Srbije na ovim prostorima ne može da računa da prima platu iz Prištine", rekao je on ukazavši na spremnost da, u skladu sa nadležnostima, odluka vlade bude sprovedena u institucijama opštine čiji je predsednik.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da Albanci na svaki mogući način žele da prikažu međunarodnoj zajednici kako Srbi žele da se integrišu u tzv. kosovsko društvo i kako prihvataju kosovsku nezavisnost.

On je naglasio da je jedan od načina da se to postigne bilo i davanja određenih primanja radnicima, penzionerima, socijalna davanja, uz uslovljavanje ljudi vađenjem albanskih dolkumenata.

Pantić je naglasio da je ova inicijativa o ukidanju duplih odnosno prištinskih plata potekla od predstavnika lokalnih samouprava što su kasnije prihvatili i Kancelarija za Kosovo i Metohiju i vlada.

Srbi sa severa će i na ovaj način pokazati međunarodnoj zajednici da ne priznaju nezavisno Kosovo i da je za njih jedina država Republika Srbija, a Albancima će biti izbijen jedini adut da Srbi putem tih primanja priznaju kosovsku nezavisnost, rekao je Pantić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track