Završen sastanak: Državni vrh o platformi za Kosmet
Foto: Preent Screen

Bez izjava

Završen sastanak: Državni vrh o platformi za Kosmet

Politika -
Prisustvovali predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, potpredsednici vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, i šef Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin

BEOGRAD - U zgradi Predsedništva Srbije završen je sastanak državnog vrha na kome je trebalo da se razmatra radna verzija platforme za Kosovo i Metohiju. Sastanku su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, potredsednica vlade za evrointegracije Suzana Grubješić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić. Sastanak je trajao oko sat vremena, a učesnici nisu davali izjave za medije.

Sastanak u zgradi Predsedništva Srbije počeo je oko 15.40. Podsetimo, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ranije danas je potvrdio je da će biti održan sastanak državnog vrha o Kosovu i naveo da su učesnici dobili "određene ideje" o platformi za pregovore.

Premijer Ivica Dačić rekao je da će državni vrh raspravljati i o platformi za pregovore o Kosovu, ali da ne treba očekivati da taj dokument danas bude i usvojen.Dačić je naveo to jedan u nizu sastanaka na kojem će se, pored platforme, raspravljati i o ostalim operativnim pitanjima.Prema njegovim rečima, platforma mora da bude dovoljno fleksibilna kako bi se uopšte nastavili razgovori s Prištinom, ali je ponovio da postoji crvena linija ispod koje Srbija neće ići.Vučić je precizirao da je, zapravo, reč o nacrtu, ali da još nije realno da se govori o platformi već da će se o tome još razgovarati.Prema njegovim rečima, još nije određen sastav delegacije koja će razgovarati sa predstavnicima Prištine, ali će ona, svakako, biti podignuta na viši nivo.Upitan šta je najveći bezbednosni izazov Srbije, Vučić je rekao da je to Kosovo.Vučić je dodao da mu je iz ambasade SAD potvrđeno da će američka državna sekretarka Hilari Klinton posetiti Beograd, ali nije želeo da kaže kog datuma.Osvrnuvši se na sastanak sa premijerom Ivicom Dačićem i ministrom Mlađanom Dinkićem, Vučić je rekao da su se svi sagovornici složili da je Srbija opredeljena za nastavak evropskih integracija, borbu protiv korupcije i ekonomski oporavak zemlje.Vučić je rekao da je uveren da će Srbija u junu sledeće godine dobiti datum za početak pregovora za priključivanje Evropskoj uniji."Cilj nam je da imamo mir i stabilnost. U tom smislu se bezbednosno veoma odgovorno ponašamo i uveren sam da ćemo sa tako nastaviti i ubuduće. Takođe sam uveren da se Srbija nalazi na evropskom putu i da ćemo dobiti datum u junu. To je jedna od stvari koje su za nas i u bezbednosnom smislu veoma značajne", istakao je Vučić.O neslaganjima u vezi sa formiranjem lokalnih vlasti u Srbiji, Vučić je napomenuo da nikada nije govorio o prekomponovanju lokalnih samouprava, ali da smatra da je logično da se poštuje činjenica da je Srpska napredna stranka u veoma teškim uslovima izborne kampanje ostvarila najbolji rezultat.Potpredsednik Vlade poručio je da više neće da odgovara na pitanja o tome da li će vlast biti promenjena i u Beogradu, već je samo dodao da će javnost biti obaveštena, ako se to ikada dogodi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track