Severu Kosova finansijska autonomija
Foto: Kim

Kosovska kriza

Severu Kosova finansijska autonomija

Politika -
Opštine bi samostalno ubirale sve poreze i takse i slobodno raspolagale tim novcem, dok bi zauzvrat predstavnici lokalnih Srba učestvovali u radu kosovske vlade

BERLIN - Decentralizacija za sever Kosova tako što bi opštine samostalno ubirale sve poreze i takse i slobodno raspolagale tim novcem, dok bi zauzvrat predstavnici lokalnih Srba učestvovali u radu kosovske vlade i parlamenta, jedno je od mogućih rešenja koje podržava Nemačka, saznaje se u Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu.

Vlasti u Prištini i sam premijer Hašim Tači ne slažu se s ovim planom neke vrste finansijske autonomije za sever Kosova, „ali bi morali da je prihvate i Nemačka je spremna da im to objasni kada za to dođe vreme“.

Ovo rešenje podrazumeva da sever bude deo nezavisnog Kosova, odnosno „bilo kakva podela ne dolazi u obzir“.

Što se tiče celokupnog rešenja problema Beograda i Prištine, vlasti u Berlinu ne bi imale ništa protiv da se primeni model dve Nemačke, gde bi dve strane sarađivale, a ne bi (zvanično) priznavale državnost one druge.

„Priznanje Kosova nije uslov da Srbija postane članica EU. Zvaničnici u Beogradu stalno govore da je priznanje nezavisnosti Kosova aktuelni ili mogući uslov koji se postavlja pred Srbiju, čime skreću s mnogo važnijih pitanja koja zanimaju Nemačku i EU“, objašnjavaju u MIP Nemačke.

Kako ukazuju, sedam zahteva poslaničke grupe CDU-CSU u Bundestagu, među kojima je i onaj da Beograd i Priština moraju da potpišu pisanu izjavu o dobrosusedskim odnosima, „veoma su bliski“ onome što je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton poručivala u više navrata srpskim vlastima, i starim i novim, uključujući sadašnjeg premijera Ivicu Dačića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track