Najnovije vesti

Molitva u Bajrakli džamiji

Kurban bajram

Molitva u Bajrakli džamiji

Beograd
23:06h
Molitva u beogradskoj Bajrakli džamiji održana je jutros u 7.45. Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini

BEOGRAD - Bajramskom molitvom muslimanski vernici počeli su danas obeležavanje islamskog praznika, Kurban bajrama koji se proslavlja četiri dana.

Molitva u beogradskoj Bajrakli džamiji održana je jutros u 7.45. Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban-bajram je dva meseca i 10 dana posle Ramazanskog bajrama.

Kurban bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće u Kabi, odnosno u Meki, u Saudijskoj Arabiji, najvećem islamskom svetilištu. Hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza punoletnih islamskih vernika, ukoliko mogu finansirati troškove hodočašća, ne ugrožavajući normalan život svoje porodice. Hadžiluk se ne smatra samo ispunjavanjem božje zapovesti, nego i dokazom jednakosti svih pripadnika islamske vere pred Alahom, a cilj mu je i potvrda jedinstva i solidarnosti islamskog sveta.

Praznik se zove Kurban-bajram jer se tada prinosi žrtva - kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje Bogu. Prinošenje žrtve značajan je deo hadža. Taj obred vrše svi oni koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso (od kurbana) deli sirotinji, susedima i rodbini.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...