Dušan Bajatović: Ne sme da nam se opet desi ubistvo premijera!

Intervju, predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije

Dušan Bajatović: Ne sme da nam se opet desi ubistvo premijera!

Politika -
Ako Dačić, Vučić i Nikolić kažu da su u MUP stizali nalozi za njihovo prisluškivanje, onda je to tako. Moramo to da isteramo do kraja

BEOGRAD - Na čistac!- Uputio sam pismo premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću da nam dostave dokumentaciju u vezi s prisluškivanjem - kaže u intervjuu za Kurir Dušan Bajatović, predsednik Skupštinskog odbora za odbranu i unutrašnje poslove.♦ Da li ste tražili i listinge?- Odbor nema pravo na to. To rade organi koje vode istragu. Mi treba da dobijemo podatke o tome u kolikoj meri su prekršene procedure.♦ Pa šta će vam dostaviti?- Prvo, da razjasnimo - niti ja kao predsednik Odbora, niti članovi možemo da sumnjamo u izjave Dačića, Vučića, ni predsednika Nikolića ako kažu da su u MUP davani nalozi za slušanje njihovih telefona, onda je to tako. Zbog ogromnog pritiska javnosti svima je u interesu da se ova stvar istera do kraja i odgovorni identifikuju. U suprotnom, ući ćemo ponovo u začarani krug iz kojeg se teško izlazi. U Srbiji je izvršen atentat na premijera i to ne sme više nikad da se dogodi! A naš zadatak kao Odbora je i da utvrdimo da li je prisluškivanjem bila ugrožena nacionalna bezbednost.♦ Kako ćete to utvrditi?- Na sednici Odbora postavićemo dva pitanja: da li je i u kolikoj meri ugrožena bezbednost zemlje i da li je potrebno predložiti nova zakonska rešenja koja će sprečiti ovakve zloupotrebe? Nama je u interesu da se utvrdi po kojoj matrici je kršen zakon. Ako su na taj način prisluškivani najviši državni funkcioneri, šta je s privrednicima, biznismenima, predstavnicima stranih firmi, diplomatskim predstavništvima.♦ Znači, zakon je loš?- Nije u pitanju zakonska regulativa, jer je kontrola rada bezbednosnih službi sada na mnogo boljem nivou. Ali odbor može da predloži izmenu određenih odredbi u zakonu.♦ Da li ste možda i vi prisluškivani?- Nemam takve podatke.

Anketni odbor o praćenju♦ Šta još Odbor može da uradi?- Ukoliko postoji politički dogovor, možemo da predložimo osnivanje anketnog odbora. Zbog istrage je još rano, ali videćemo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track