Dačić: Hteli su da me posvađaju sa Vučićem
Foto: KURIR

Afera prisluškivanje

Dačić: Hteli su da me posvađaju sa Vučićem

Politika -
Na pitanje na koga je Vučić mislio kada je rekao da je šokiran lažima koji se tim povodom čuju iz policije i vlade, Dačić je rekao da ne zna na koga je mislio, ali da je to verovatno bila reakcija na niz različitih izjava koje se tada pojavile

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je moguće da je prilikom prisluškivanja viskoih državnih funkcionera pokušano da se igra na kartu nesloge vlade da se on i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić posvađaju, a oni koji potom plasiraju informacija prikažu kao ljudi od poverenja.

"To neće biti moguće, ne interesuje me ko za koga navija", poručio je Dačić.

On je rekao i da je proces istage u toku, da istrage vode i tužilašto i unutrašnja kontrola MUP-a i da po tim pitanjima postoji saglasnost između njega i Vučića.

"Zna se ko se u kojim istragama spominje, treba videti da li su uzimani i listinzi, da li su postojala odobrenja...", istakao je Dačić.

Na pitanje na koga je Vučić mislio kada je rekao da je šokiran lažima koji se tim povodom čuju iz policije i vlade, Dačić je rekao da ne zna na koga je mislio, ali da je to verovatno bila rekacija na niz različitih izjava koje se tada pojavile.

"Ne znam na koga je mislio, bilo je mnogo izjava i zato sam i rekao da je policija hijerarhija kao i vojska i da ne može svako da daje izjave bez odobranja direktora ili ministra. Greška je napravljena, treba utvrditi kako je do nje došlo, da li nema papira, zašto nema, da li nije postojao u arhivi, zašto nema arhive i u svakom slučaju svega toga u budućnosti ne sme da bude", naglasio je Dačić.

On je istakao i da Vučiću veruje da govori istinu da je prisluškivanja bilo, jer mu se on odmah javio i pre nego što je to izašlo u javnosti, kao i da je istraga odmah tada pokrenuta.

Dačić je naglasio da on kako ministar policije nije imao nikakve informacije o sprovođenju mera i prisluškivanju Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića, a da je policija po zakonu dužna da izvesti ministra o takvim aktiuvnostima.

"Operativno bih imao kontrolu ako bi postojalo redovno informisanja. Pošto to nije postojalo mogle su se dašavati ovakve stvari", kazao je Dačić.

On je obasnio da policijom rukovodi direktor, koji je obavezan da ministra informireše, a odluke ministra koje uslede po tom informisanju su obavezujuće.

Dacić je objasnio da ne insistira na tome da se menja zakon kojim je ukinuta operativna uloga ministra jer je to deo evropeizacije sistema bezbednosti, ali da se sistem mora poštovati.

"Ne insistiram na promeni zakona, ali mora se poštovati sistem, ne mogu ja da budem odgovoran za nešto što ne znam šta se dešava", kazao je Dačić.

Datum pregovora u decembru ili martu, Srbija na brzom koloseku

Dačić je rekao da u ovom trenutku niko, pa ni visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, ne zna da li će Srbije u decembru ili martu sledeće godine dobiti datum za početak pregovora, ali da je važno da je Srbija ušla na kolosek koji je vodi ka bržem dobijanju datuma.

Dačić je rekao da je to omogućeno pregovorima sa Hašimom Tačijem i, govoreći o rešavanju kosovskog pitanja, založio se za održavanje međunarodne konferencije posvećene Kosovu sa ciljem da se se srpski ciljevi usklade sa ciljevima velikih sila.

"Dogovoreno je da se neke stvari (povodom datuma o pregovorima) ubrzaju, kako bismo do 10. decembra mogli da stignemo da dobijemo pozitivnu ocenu i da bismo omogućili brz ulazak u pregovore. Da li će to biti u decembru uslovno za mart ili jun, ili u martu uslovno za jun ne znamo. Trenutno mislim da ni Ketrin Ešton to ne zna", kazao je Dačić .

On je naglasio da je izuzetno pozitivno što je osam zemlja EU prošle nedelje održalo sastanak sa ciljem da se organizuju po pitanju Srbije jer, kako je rekao, smatraju da Srbija što pre treba da dobije datum zbog konstruktivnost.

Prema njegovim rečima, sledeći sastanak te zemlje bi trebalo da održe ove nedelje u Ambasadi Kipra.

"Predlažu da datum bude u martu, da li će uspeti videćemo, ali važno je da smo ušli u kolosek koji može da nas vodi ka tom putu", istakao je premijer.

Prema njegovim rečima, Srbije ništa nije izgubila razgovorima sa Tačijem u Briselu, već je vraćena u igru.

Srpski premijer se založio za održavanje međunarodne konferencije o Kosovu.

"Ja bih voleo da se organizuje međunarodna konferencija o Kosovu, da to pitanje skinemo s dnevnog reda i da uklopoimo naše interese sa interesima velikih sila, inače ćemo izgubiti kao što smo uvek gubili. Potrebno je da vodimo mudru politiku. Treba sačekati trenutak kada je herojski udariti, ne treba ginuti za uzaludne ciljeve. Nisam za to da Srbi i dalje daju uzaludne žrtve", naglasio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja