Josipović: Tužbe nepotrebne ako se dogovorimo

Tužbe

Josipović: Tužbe nepotrebne ako se dogovorimo

Politika -
Hrvatski predsednik izjavio da ako se ono što se želelo postići tužbom može ostvariti dogovorom, tužbe postaju nepotrebne

ZAGREB - Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da su tužbe Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde nepotrebne ukoliko se sporna pitanja između dve zemlje reše dogovorom.

"Ako se ono što se želelo postići tužbom može ostvariti dogovorom, tužbe postaju nepotrebne. U Hrvatskoj, ocena o tome je u rukama Vlade", rekao je Josipović.

On je istovremeno ocenio da oslobađajuća presuda u Hagu za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača minimizira izglede protivtužbe Srbije, a da je neutralna u odnosu na hrvatsku tužbu.

"Više je istaknutih pravnika, i u Srbiji, i u Hrvatskoj istaklo da ta presuda minimalizira izglede protivtužbe koju je podnela Srbija, a da je neutralnog značaja u odnosu na hrvatsku tužbu", naveo je Josipović.

On je dodao da se kao pravnik slaže s takvom tezom, a da bi kao predsednik Hrvatske "voleo da se reše svi problemi zbog kojih su tužbe podignute i da se time učine nepotrebnima".

Josipović smatra da je postignut vidan napredak u međusobnim odnosima Beograda i Zagreba u poslednje dve godine, ali i da je ostalo još dosta toga što mora da se reši.

Hrvatski predsednik je istakao da nezavisno od tužbi dve zemlje mogu i moraju da ulože veće napore da pronađu nestale, da učine odlučan korak u rešavanju statusa izbjeglica, ojačaju privrednu i svaku drugu saradnju, dovrše vraćanje otetog kulturnog blaga, da se još jače zajedno bore protiv organizovanog i prekograničnog kriminala i da "kaznimo svaki zločin".

"Razumem da na sve događaje ne gledamo na isti način, ali, političari bi morali da učine napor da razlike ne budu nepremostive ili, barem da ne utiču na one aspekte saradnje koji su zaista preiše važni i Hrvatskoj i Srbiji, građanima s obe strane granice", zaključio je Josipović.

Dve zemlje podnele su jedna protiv druge tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, koji je okvirno zakazao za februar 2014. glavnu usmenu raspravu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track