Kalašnjikov: Duma za očuvanje suvereniteta Srbije

Dom Narodne Skupštine

Kalašnjikov: Duma za očuvanje suvereniteta Srbije

Politika -
Miloš Aligrudić preneo ruskom gostu da aktuelna vlast "nastoji da nađe balans između težnje za priključenjem Srbije EU i potrebe da zaštiti teritorijalni integritet"

BEOGRAD - Potpredsednik Komiteta ruske Dume za međunarodne odnose Leonid Ivanovič Kalašnjikov istakao je danas da su sve političke partije u ruskoj Dumi jedinstvene u stavu da Srbija treba da se bori za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i spremne da joj u tome pomognu. Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, Kalašnjikov je na sastanku sa članovima skupštinskog Odbora za spoljne poslove ukazao na dobru saradnju parlamentaraca dve zemlje u PS Saveta Evrope i potrebu uzajamne podrške na međunarodnom planu.

Predsednik Odbora Miloš Aligrudić istakao je da aktuelna vlast "nastoji da nađe balans između težnje za priključenjem Srbije EU i potrebe da zaštiti teritorijalni integritet". Aligrudić se zahvalio na principijelnom stavu Rusije po pitanju Kosova i Metohije i ponovio stav Demokratske stranke Srbije da Srbija treba da zadrži status političke i vojne neustralnosti, da politički pregovori sa Prištinom treba da teku u okviru UN i dovedu do rešavanja statusa Pokrajine. Sastanku u Domu Narodne skupštine prisustvovali su članovi Odbora Irena Aleksić i Ljubiša Stojmirović, kao i poslanici Dragomir Karić i Željko Sušec, a oni su istakli značaj pomoći Rusije u zaštiti srpskih pravoslavnih manastira na Kosovu i Metohiji.

Aleksić i Stojmirović podsetili su na nedavni susret predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju i istakli da je taj sastanak značajan ne samo zbog potvrđivanja bliskih odnosa, već i zbog postignutih konkretnih sporazuma. Kako se dodaje u saopštenju, oni su ukazali na mogućnosti za jačanje ekonomske saradnje i potrebu da se ruski privrednici i investitori vrate na Balkan.

Na sastanku je istaknuto da između dve zemlje postoji tradicionalno prijateljstvo i duboke istorijske veze, koje su dobra osnova za jačanje veza Srbije i Rusije i njihovih naroda. Parlamentarci su se založili za dalje unapređenje svestranih bilateralnih odnosa, a posebno jačanje parlamentarne saradnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja