Dačić i Riker: Dijalog put za trajnu stabilnost
Foto: Beta

Poseta Srbiji

Dačić i Riker: Dijalog put za trajnu stabilnost

Politika -
Među temama su dijalog Beograda i Prištine, odnosi u regionu, bilateralni odnosi i ekonomska pitanja

BEOGRAD - Nastavak dijaloga Beograda i Prištine doprinosi stabilnosti situacije i približavanju Srbije Evropskoj uniji, ocenili su danas premijer Srbije Ivica Dačić i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker.

Dačić i Riker su na sastanku u Beogradu ocenili da je dijalog Beograda i Prištine jedini put za uspostavljanje trajne stabilnosti i za postizanje zajedničkih i pravednih rešenja, saopšteno je iz kabineta predsednika Vlade Srbije. "SAD podržavaju Srbiju na evropskom putu i smatraju je važnim partnerom u regionu", rečeno je na sastanku.

Kako se navodi u saopštenju, oni su u razgovoru pozitivno ocenili razvoj bilateralnih odnosa između Srbije i SAD-a. Na sastanku su razmatrane mogućnosti unapređivanja ekonomske saradnje dve zemlje kako bi se brže prevazišle ekonomske teškoće u kojima se Srbija nalazi.

Među temama Rikerovih razgovora sa srpskim zvaničnicima biće dijalog Beograda i Prištine, odnosi u regionu, bilateralni odnosi i ekonomska pitanja, rekao je prethodno ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Kirbi je rekao da će Riker tokom posete Srbiji ohrabriti dijalog Beograda i Prištine.Izrazivši zadovoljstvo nastavkom tog dijaloga i ocenivši da je ostvaren napredak posle posete američke državne sekretarke Hilari Klinton regionu, Kirbi je o Rikerovoj poseti rekao:"Riker će ohrabriti dijalog. Svrha dijaloga jeste i da se pomogne Srbiji da se još više približi EU. Ali Srbija ima i drugih pitanja koja nisu vezana za Kosovo", rekao je Kirbi novinarima na VMA, podsećajući na poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu zakona i borbu protiv korupcije.Među temama Rikerovih razgovora u Beogradu biće, prema njegovim rečima, i odnosi Srbije i SAD koji nisu vezani za evropske integracije i Kosovo jer Vašington smatra Srbiju "važnom regionalnom snagom".Američki ambasador je dodao da će se razgovarati i o tome kako Sjedinjene Države mogu da zajedno sa Srbijom, u kojoj je stopa nezaposlenosti visoka - 25 odsto, doprinesu poboljšanju poslovne klime i dolazak novih investicija što bi omogućilo otvaranje novih radnih mesta.Do Rikerove posete dolazi u trenutku kada se očekuje da razgovori premijera Srbije, visoke predstavnice EU i kosovskog premijera u Briselu budu nastavljeni početkom decembra.U vašingtonskoj administraciji juče je rečeno da njegova poseta spada u redovne radne posete regionu."Poseta je još od ranije planirana, i nema veze sa presudom Haškog tribunala dvojici hrvatskih generala, niti je specijalno vezana za neke novosti u razgovorima Beograda i Prištine", rekao je sagovornik iz Vašingtona.Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD prethodno je boravio u Beogradu početkom jula, kada je razgovarao sa Dačićem, koji je tada bio mandatar za sastav vlade.Riker je u ponedeljak bio u Podgorici, a tokom nedelje posetiće i BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track