Bijeliću, odakle ti lova za besna kola?

Afera „Džip“: Agencija će istražiti Đilasovog pomoćnika

Bijeliću, odakle ti lova za besna kola?

Politika -
Gradski menadžer i saradnik Dragana Đilasa moraće da objasni Agenciji za borbu protiv korupcije kojim čudom je kupio automobil BMW X5 od 100.000 evra kad mesečno zarađuje 1.000 evra

BEOGRAD - Ajd sad.Agencija za borbu protiv korupcije proveriće da li je Aleksandar Bijelić, gradski menadžer i jedan od najbližih saradnika gradonačelnika Dragana Đilasa, prijavio sva primanja, odnosno kako je sebi mogao da priušti džip BMW X5, čija cena ide i do 100.000 evra. Kako je Kurir juče pisao, bivši šofer Zorana Đinđića vozi luksuzan automobil koji vredi kao stan u Beogradu, a mesečno zarađuje 116.698 dinara. Češljanje prihodaBijelić, naravno, nije odgovarao na pozive i poruke Kurira, koji je iz prve ruke pokušao da sazna kojim čudom je sebi mogao da priušti džip. Zoran Stojiljković, predsednik odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kaže da će ovo telo pokrenuti postupak provere primanja gradskog menadžera.- Proverićemo da li je prijavio sve prihode, a posle toga, u skladu s njegovim odgovorom, preduzećemo korake koji su u nadležnosti Agencije. Dakle, mi njemu pošaljemo dopis da objasni odakle mu novac za taj automobil, a on nama da odgovor da li ima udela u nekoj firmi ili mu je neko ostavio novac u nasledstvo - podseća Stojiljković i dodaje:- Tu se završavaju naše mogućnosti. Možemo da podnesemo prekršajnu ili krivičnu prijavu i to je to. Ali, dešavalo se da podnesemo prijavu i da je tužilaštvo odbaci u rekordnom roku. Zato je važno da Srbija dobije zakon o poreklu imovine.Milosrdna bankaA dok se Agencija sprema da češlja Bijelićevu imovinsku kartu, Milan Kovačević, ekonomista, tvrdi da neko s primanjima od 1.000 evra može sebi da priušti auto od 100.000 evra, i to putem kredita. Ali, samo ako mu neko oprosti taj dug!- To je izvodljivo, samo treba da nađe banku koja će mu dati povoljne uslove - da uzme kredit, pa da ga ne otplaćuje, a banka da mu ga posle nekog vremena otpiše. Ko to radi? Pa, evo, imali smo slučaj dve, tri banke koje su to radile, a i ne radi se to za svakoga. Ako ste javna ličnost ili političar, onda može - navodi Kovačević.

Bijelić svoj Džip parkira u podzemnoj garaži da građani ne vide šta vozi
Bijelić svoj Džip parkira u podzemnoj garaži da građani ne vide šta vozi

Đinđiću vozač, Đilasu desna rukaAleksandar Bijelić imao je vrtoglavu karijeru, pa je od šofera pokojnog premijera Đinđića postao izvršni direktor EP u košarci 2005. godine, gde je bio zadužen za infrastrukturu. Novo radno mesto je našao na poziciji direktora marketinga Fudbalskog saveza Srbije, da bi od 2008. godine uhlebljenje našao u Kancelariji za NIP. Iste godine postavljen je na mesto pomoćnika gradonačelnika, a već godinu dana kasnije postao je jedan od najvažnijih ljudi prestonice - gradski menadžer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track