Ljajić: Haški osuđenici da služe kazne u Srbiji
Foto: KURIR

Odluka na Hagu

Ljajić: Haški osuđenici da služe kazne u Srbiji

Politika -
Ovo je momenat da se to uradi, ali nažalost, lopta nije u našem dvorištu, rekao predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa tribunalom

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da će Srbija ponovo pokrenuti inicijativu pred Haškim sudom i Ujedinjenim nacijama da njeni državljani koji su osuđeni u Hagu izdržavaju kaznu u Srbiji. "Ovo je momenat da se to uradi, ali nažalost, lopta nije u našem dvorištu", rekao je Ljajić. On je objasnio da formalnu odluku mora da donse Savet bezbednosti UN, koji je osnovao Haški sud, ali i da Tribunal mora da pruži svoje mišljenje.

"To pitanje je u poslednjih nekoliko godina konstantna tema svih naših razgovora sa predstavnicima Haškog tribunala, i suda i tužilaštva", rekao je Ljajić, podsećajući da je generalni sekretar UN 1993. godine doneo preporuku prema kojoj osuđenici ne treba da izdržavaju kazne zatvora u zemljama bivše Jugoslavije, zato što je rat trajao. To je donekle bilo i logično i u posleratnom periodu, zbog još svežih posledica, ocenio je Ljajić. On je, međutim, dodao da je Nacionalni savet za saradnju sa Hagom nekoliko puta pisao Ban Ki-munu i tražio da se i Srbija upiše na spisak 17 zemalja koje su potpisale sporazum sa Haškim tribunalom o izdržavanju kazni.

"Doskora, kada su neki od haških begunaca bili na slobodi, odgovor je bio - prvo morate da uhapsite Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Kada je ovo pitanje pokrenuto posle njihovog hapšenja, stigao je novi odgovor: osuđenici bi u Srbiji bili tretirani kao heroji i izdržavali bi kazne u povlašćenim uslovima", preneo je Ljajić, napominjući da će Srbija ponovo tražiti da njeni državljani osuđeni u Hagu kaznu služe u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track