Srbi čekaju na Jarinju da im se obrate Nikolić i Dačić
Foto: Zoran Šaponjić

Neće granične prelaze

Srbi čekaju na Jarinju da im se obrate Nikolić i Dačić

Politika -
Oni očekuju da predsednik i premijer odrede "način i mesto kako bi odbornicima i rukovodstvu opština preneli i objasnili šta je postignuto u najnovijim pregovorima u Briselu", a što se odnosi kako navode, na primenu Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na Jarinju i Brnjaku

KOSOVSKA MITROVICA - Predsednici lokalnih samouprava sa severa Kosova zatražili su od predsednika Republike Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića sastanak na kome bi im objasnili šta je dogovoreno u najnovijim pregovorima sa Prištinom u Briselu o integrisnom upravljanju prelazima.

Oni tvrde da ono što je šef beogradskog tima u tehničkom dijalogu Dejan Pavićević izneo u medijima kao proceduri dogovorenoj o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, "nije u skladu sa nalozima koje je dobio od predsednika i premijera posle sastanka s čelnicima opština sa severa Kosova i Metohije 28. novembra u Beogradu".

"Odbornici četiri SO zajedno sa rukovodstvima severnih opština ostaju na Jarinju, na novoj lokaciji predviđenoj za administrativni prelaz sve do vašeg obraćanja sa najnovijim dogovorenim rešenjima", navodi se u otvorenom pismu upućenom predsedniku i premijeru.

Oni očekuju da predsednik i premijer odrede "način i mesto kako bi odbornicima i rukovodstvu opština preneli i objasnili šta je postignuto u najnovijim pregovorima u Briselu", a što se odnosi kako navode, na primenu Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na Jarinju i Brnjaku.

Šef beogradskog tima Dejan Pavićević izjavio je posle dijaloga radnih grupa Beograda i Prištine o primeni sporazuma o integrisonom upravljanu prelazima (IBM) da je postignut dogovor o carinskim procedurama.

"Dogovoreno je da se roba ne carini na samim prelazima već na carinskim terminalima u dubini teritorije", rekao je Pavićević i objasnio da to znači da će roba koja izlazi sa Kosova biti carinjena na terminalima u Nišu ili Vranju, a roba koja ulazi na Kosovo na carinskom terminalu u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Pavićević je dodao da će carinici Euleksa, Srbije i Kosova na administrativnim prelazima samo kontrolisati papire, ali neće cariniti robu.

"Carinici Euleksa će zajedno sa carinicima Srbije i Kosova vršiti carinske procedure što možemo nazvati izvršnom ulogom Euleksa", kazao je Pavićević.

On je rekao da na prelazima neće biti nikakvih državnih oznaka, što znači da će sa prelaza Merdare biti skinuta obeležja Republike Kosovo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track