Pantić: Imamo pravo na proteste zbog prelaza

Kosovska Mitrovica

Pantić: Imamo pravo na proteste zbog prelaza

Politika -
Srbi sa severa tvrde da imaju garancije Vlade Srbije da se na robu koja ostaje na severu Kosova neće plaćati carina i dažbine, kao i da će sporazum biti suspendovan ako se to ne poštuje

ZVEČAN - Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je danas da građani sa severa Kosova i Metohije imaju legitimno pravo da protestuju ukoliko se Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima ne poštuje i da niko neće moći da ih osuđuje da ugrožavaju evropski put Srbije.Pantić je za televiziju Most iz Zvečana rekao da je i stav Vlade Srbije bio da se Sporazum suspenduje ukoliko bude prekršen.

"Mi ćemo pozvati naše građane i privrednike, jer se naplata dažbina tiče prvenstveno njih, da protesti, ukoliko do njih dođe budu mirni i bez incidenata", rekao je predsednik Opštine Kosovska Mitrovica.

Srbi sa severa Kosova tvrde da imaju garancije Vlade Srbije da se na robu koja ostaje na severu Kosova neće plaćati carina i dažbine, kao i da će sporazum biti suspendovan ako se to ne poštuje.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić tražio je na poslednjem sastanku u Briselu da se carina na robu za sever Kosova ne naplaćuje do novih razgovora 10. januara, ali nije kazao da li Priština i Euleks krše dogovor time što pokušavaju da naplate carinu za tu vrstu robe.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Aleksandar Vulin juče je za Novosti kazao da se sporazum iz Brisela ne poštuje.Pantić je ponovio da je sadašnja Vlada iskrena prema Srbima na Kosovu i Metohiji i pojasnio da, za razliku od prethodne, ima drugačiji pristup u rešavanju pitanja Kosova i Metohije i odnosa prema Srbima u Pokrajini.

"Neka rešenja koja Vlada postiže nisu uvek u skladu sa našim interesima", rekao je Pantić i podsetio da su "zbog opšteg interesa da Srbija dobije datum pregovora za pristupanje EU", odbornici sa severa odlučili da privremeno suspenduju proteste.

Prema njegovim rečima, to je učinjeno kako Srbi ne bi bili optuženi od međunarodne zajednice i dela političara u Beogradu da su jedini razlog zbog kog Srbija nije dobila datum za početak pregovora.

"Morali smo da biramo ili da ostanemo dosledni svojim stavovima ili da pomognemo Vladi Republike Srbije. Odlučili smo se za ovo drugo i pokazalo se da smo bili u pravu što smo učinili taj ustupak", rekao je Pantić i izrazio očekivanje da će Vlada ispuniti ono što je obećala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track