SKANDAL: Lekarska komora kupuje prostor za 2 miliona evra!

Traže smenu direktorke

SKANDAL: Lekarska komora kupuje prostor za 2 miliona evra!

Društvo -
Tatjana Radosavljević ističe da je novi lekarski dom u koji će biti smeštene Lekarska komora Srbije i Komora Beograda neophodan, jer za stan u kome se sada nalaze mesečno plaćaju 2.000 evra

NOVI SAD - Udruženje privatnih lekara i Lekarska komora Vojvodine traže smenu direktorke Lekarske komore Srbije Tatjane Radosavljević zbog, kako tvrde, spornog tendera. Naime, Lekarska komora je raspisala tender za kupovinu novog poslovnog prostora od dva miliona evra."30.000 lekara godišnje plaća po 150 evra. 30.000 lekara puta 150 evra je 4, 5 miliona evra. Za 6 godina poslovanja to je preko 25 miliona evra. Mi pitamo - gde su te pare? Onda, imate gde je ona svog muža stavila da bude predsednik Suda časti, a svog nekog rođaka iz Niša u Upravnom odboru.

Pa to je porodična firma, koja manipuliše sa lekarskim članarinama", kaže Višeslav Hadži-Tanović, predsednik Udruženja privatnih lekara Srbije.

To udruženje tvrdi da je Tatjana Radosavljević LKS pretvorila "u mafijaško monopolsko preduzeće koje reketira doktore".

Iz Udruženja tvrde i da je Radosavljevićeva, suprotno Statutu Komore, sebi odredila mesečnu naknadu od 60.000 dinara, kao i naknade za predstavnike Upravnog i Nadzornog odbora, što smatraju korupcijom.

Iz Komore Vojvodine je optužuju za mnoge nezakonite radnje, među kojima su: angažovanje izvesne privatne agencije za akreditacione kurseva za lekare, oduzimanje brojnih ovlašćenja regionalnim komorama, kao i to da je blokirala sredstva i rad Komore Vojvodine

"Došlo je do pritiska da direktorka Komore mora biti potpisnik na depo kartonima na način da mora i može samostalno i slobodno da raspolaže sredstvima svih regionalnih komora bez ikakvog objašnjenja za način i kako će se taj novac koristiti", kaže Zoran Bulatović, predsednik Izvršnog odbora regionalne LKV.

Tatjana Radosavljević optužbe odbacuje kao neistinite. Ističe da je novi lekarski dom u koji će biti smeštene Lekarska komora Srbije i Komora Beograda neophodan, jer za stan u kome se sada nalaze mesečno plaćaju Srpskom lekarskom društvu 2.000 evra.

"U našem slučaju mi želimo da nabavimo prostor koji će imati veliku salu, u kojoj će moći da se održavaju besplatna predavanja, koju nećete morati da rentirate", kaže ona.

Radosavljavićeva tvrdi i da se u svim komorama funkcija direktora i nadoknade članovima upravnog i nadzornog odbora plaćaju, te da u tome ne vidi korupciju, a za kolege iz Komore Vojvodine tvrdi da oni prikrivaju tokove novca.

"Oni su 79 miliona prebacili na račun koji nije u sistemu LKS. Taj novac ne mogu da oroče, jer banka im bez mog potpisa to neće omogućiti. Mi smo jedina institucija koja pravi finansijske preseke na svaka tri meseca. O tim finansijskim presecima se izjašnjavaju regionalni organi, znači svih pet regiona, izjašnjava se nadzorni odbor, izjašnjava se Upravni odbor, vodi se računa o svakom dinaru", ističe Radosavljevićeva.

Udruženje privatnih lekara Srbije i Lekarska komora Vojvodine zahtevaju od Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija da hitno reaguju.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović kaže da je u nadležnosti Ministarstva zdravlja jedino da proverava kako Lekarska komora Srbije licencira lekare. Ostala pitanja su u nadležnosti drugih organa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja