Nikolić: Spreman sam za saradnju sa Sarajevom
Foto: Agencije

Završen savet za saradnju Srbije i RS

Nikolić: Spreman sam za saradnju sa Sarajevom

Politika -
Biće analizirane dosadašnje aktivnosti u sprovođenju Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije, kao i planovi za buduću saradnju
1 / 7 Foto: Al Jazzira

BANJALUKA - Savet za saradnju Republike Srpske i Srbije ocenio je u Banjaluci da je dosadašnja saradnja Srpske i Srbije dobra i da ne postoji nijedna prepreka da se ona u narednom periodu intenzivira.

16.15 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Banjaluci da je spreman za saradnju sa vlastima u Sarajevu i političkim predstavnicima Bošnjaka, ali da je za to potrebna obostrana volja. Nikolić je, posle sastanka Saveta za saradnju Srbije i RS, istakao da je BiH država članica UN, da ima Sarajevo za glavni grad, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i da on poštuje sve te činjenice. Odgovarajući na pitanje novinara zašto je odlučio da poseti Banjaluku pre Sarajeva, Nikolić je istakao da on popularnost u Srbiji ne mora da stiče tako što će izazivati netrpeljivost prema nekoj drugoj državi.

Član predsedništva BiH Bakir Izetbegovć, kako je istakao, nema razloga da o njemu govori ili misli loše, jer saradnja Srbije i RS se odvija u potpunosti u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama, koji je proistekao iz Dejtonskog sporazuma, a čiji je Srbija grant."Ja nikada ništa loše nisam rekao ni o BiH pa ni o gospodinu Izetbegoviću, jer onaj koga je narod izabere zaslužuje da taj narod vodi", rekao je Nikolić. Predsednik Srbije je naglasio da je raspložen za razgovore, ali da ne može da ide da kuca od vrata do vrata, jer to nije praksa nigde u svetu. Šef srpske diplomatije će, kako je najavio, sutra posetiti Sarajevo, tako da niko nema osnova da govori da su odnosi Srbije i BiH u zastoju.15.57 Predsednik RS Milorad Dodik je poručio da Izetbegović ne predstavlja BiH, već da je samo politički predstavnik bošnjačkog naroda i kao takav ne može da govori u ime čitave države. "Da bi mogao da govori u ime BiH on mora da ima stav Predsedništva, a nema ga", istakao je Dodik.

Dodik je ocenio je da su stvorene sve formalno-pravne osnove da saradnja Srbije i Srpske u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama bude daleko bolja. Dodik je, nakon sednice Saveta za saradnju Srpske i Srbije u Banjaluci, rekao da je konstatovana dobra saradnja u oblasti energetskog sektora i da ona treba da se postavi na organizacioni nivo koji bi obezbedio zajedničko planiranje razvojnih strategija.On je precizirao da se ti zajednički projekti odnose na izgradnju hidroelektrana na gornjoj Drini, izgradnju kraka gasovoda "Južni tok", kao i zajedničke strategije republičkih elektroprivreda."U finansijskoj saradnji vlade treba da sagledaju operativnu sposobnost za realizaciju ranije dogovorenih projekata ili da ih redefinišu i usmere u oblasti gde će imati daleko brže efekte", rekao je Dodik. Predsednik Srpske je dodao da se u oblasti poljoprivrede ključno pitanje odnosi na zaštitu od visokih voda, prije svega na rijeci Drini, kako bi se onemogućile ogromne štete, pri čemu uređenje obala donjeg toka Drine mora biti sastavni dio i projekata energetike. Govoreći o pitanju državljanstva, Dodik je rekao da su zakonska rešenja u Srbiji dobra, ali da postoje zastoji u vezi sa administrativnim procedurama, koje moraju biti ubrzane, kako bi građani Srpske mogli lakše da apliciraju za državljanstvo Srbije.

"Zaključili smo da Srpska treba da se uključi u obeležavanje jubileja Milanskog edikta i dogovorili da već utvrđeni programi obeležavanja budu dostupni i organima Srpske", rekao je Dodik.

15.15 - Predstavnici Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Ministarstva omladine i sporta Srbije dogovorili su plan i program zajedničkih aktivnost za narednu godinu u oblasti omladinskog delovanja

15.00 - Ministar pravde Srpske Gorana Zlatković izjavila je da se potpisivanjem memoranduma o saradnji između ministarstava pravde, te uprave i lokalne samouprave Srpske sa Ministarstvom pravde i državne uprave Srbije potvrđuje i unapređuje dosadašnja obostrana saradnja. "Konkretizacija toga ogledaće se u razmeni iskustava, održavanju zajedničkih konferencija, seminara, savetovanja, edukacija, posebno edukacija u oblasti pravosuđa", rekla je Zlatkovićeva.

13.30 - Počela sednica Saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske. Na sednici Saveta biće analizirane dosadašnje aktivnosti u sprovođenju Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije, kao i planovi za buduću saradnju.

http://www.youtube.com/watch?v=wwTQHxoJkeU

Sednici Saveta prisustvuju i ministri dveju vlada Žarko Obradović, Nikola Selaković, Lejla Rešić i Gorana Zlatković. Nikolić će prisustvovati i potpisivanju memoranduma o saradnji između Ministarstva pravde i državne uprave Srbije i ministarstava pravde i uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

13.03 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić doputovali su u Banjaluku gde će razgovarati sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i prisustvovati sednici Saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske. Na banjalučkom aerodromu dočekao ih je predsednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić.

12.05 - Predsednik RS Milorad Dodik izjavio da će na sednici Saveta za sprovođenje specijalnih veza sa Srbijom, i biti potvrđeno ono što je u prošlosti činjeno na poboljšanju tih veza, ali i biti promovisani određeni novi zajednički projekti. Dodik je najavio da će jedan od osnovnih projekata saradnje u bliskoj budućnosti biti projekat “Podrinje”, koji podrazumeva prekograničnu saradnju opština, a vlade u Banjaluci i Beogradu će, kako je rekao, animirati opštine da zajednički apliciraju za sredstva iz raznih fondova, uključujući fondove EU. “RS nastoji da razvije odnose sa Srbijom na najvećem mogućem nivou, ti odnosi i jesu na najvećem mogućem nivou i nema razloga da budu drugačaji. Danas nam predstavlja problem granica. Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner RS, ovde je roba široke potrošnje dominantno iz Srbije. Imamo problem što su mnoga preduzeća iz Srbije za svoje predstavnike u BiH odredile firme iz Sarajeva, koje 95 odsto robe prodaju iz RS”, rekao je Dodik i naglasio da “nema šanse” da predstavništvo neke firme iz Turske ili Hrvatske bude u RS, dok firme iz Srbije svoja predstavništva daju, na primer, preduzećima iz Sarajeva ili Tuzle.

Ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić, ministarka pravde RS Gorana Zlatković sa ministrom pravde Srbije Nikolom Selakovićem održaće danas prvi sastanak Interresorne radne grupe dveju vlada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja