U Jagodini rođeno 450 beba, duplo više nego lane

Stimulacija

U Jagodini rođeno 450 beba, duplo više nego lane

Srbija -
U Skupštini grada Jagodine upriličena dodela po 1.200 evra roditeljima 60 beba koje su rođene u novembru i decembru

JAGODINA - U Jagodini je danas upriličena šesta dodela novca roditeljima 60 beba koje su rođene u novembru i decembru na osnovu odluke Skupštine grada o finansijskoj pomoći bebama, po kojoj svaka beba rođena od 1. juna do 31. decembra iz budžeta dobija po 1.200 evra.

U Jagodini je, inače, ove godine rođeno 450 beba, što je dva puta više nego prošle godine.

Novac su do sada primili roditelji 370 beba, a isplaćeno je 440.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Prvih pet koverata mladim majkama i tatama danas je uručio predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma koji je istakao da je zahvaljujući ovoj stimulaciji, ali i drugim merama koje grad sprovodi poslednjih godina na području Jagodine, ove godine rođeno dva puta više dece nego u istom periodu lane.

"Po socijalnim davanjima, pre svega za podsticaj rađanja, dajemo više od Austrije. Mi to ne radimo da bi se takmičili, nego se borimo protiv bele kuge", rekao je Marković i ocenio da su pad nataliteta i nezaposlenost trenutno najveći problemi Srbije.

Marković je podsetio, da je u cilju podsticanja rađanja, u Jagodini je i najniža cena smeštaja u vrtiće, oko 17 evra, a nezaposlene porodilje dobijaju mesečno iz budžeta 12.000 dinara od trećeg meseca trudnoće i sve dok dete ne navrši godinu dana života.

On je najavio da će stimulacija rađanja biti nastavljena i u narednoj godine pre svega kroz zapošljjavanje roditelja sa decom, da se cena vrtića neće menjati, kao i da će nezaposlene porodilje i naredne godine dobijati po 12.000 dinara mesečno.

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević i čelnici političkih partija koje participiraju u gradskoj vlasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track