Kostreš: Nemamo politiku za odbranu Vojvodine

Kostreš: Nemamo politiku za odbranu Vojvodine

Politika -
Zamenik predsednika LSV kritikovao Vladu Vojvodine zato što se "povlači pred Beogradom"

NOVI SAD - Vojvodina je poslednjih meseci na udaru ekstremističkih organizacija i incidenti, poput paljenja zastave APV, samo su uvod za ukidanje pokrajinske autonomije, ocenio je zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, navodeći da postoje napadi na Vojvodinu, bez jasne politike koja će je braniti.

Kostreš je istakao da odluke Ustavnog suda o ukidanju dela ingerencija Pokrajini, zakidanje vojvođanskog budžeta, gašenje Razvojne banke Vojvodine i najava oduzimanja "Elektrovojvodine" „jasno potvrđuju koliko su tendencije za ukidanje vojvođanske autonomije ozbiljne“.

Svedoci smo da jedna anahrona politička platforma, koja nam se vraća kao bumerang jer nismo sproveli proces lustracije, pokušava da se obračuna sa svime što je različito, smatra Kostreš.

Prema njegovim rečima, kad društvo toleriše taj tip sukobljavanja s različitostima, kao što je paljenje zastave APV, ili pravljenje spiskova za odstrel, onda svako ko se ne uklapa u tu matricu dolazi na nišan – pa i autonomija Vojvodine koja se pokušava uništiti.

Ako se ne obračunamo s onima koji danas prete, sasvim je logično da usledi i realizacija tih pretnji, istakao je Kostreš

A zbog takozvane odbrane Kosova Vojvodina je izgubila svoj ustav, svoje zakone, "Naftagas", puteve, železnicu, penzioni i zdravstveni fond..., dobila je plate niže od republičkog proseka i najveću nezaposlenost, naveo je on.

Kostreš je kritikovao i vojvođansku vladu zbog, kako kaže, defanzivnog stava prema takvim tendencijama, ali i zbog „stalnog popuštanja i povlačenja pred zahtevima iz Beograda“.

Imamo, napomenuo je on, napade na Vojvodinu, a nažalost, nemamo jasnu politiku koja će braniti Vojvodinu.

Tako nam se zakida jedna po jedna nadležnost, pa jedna po jedna institucija. Nakon RBV, gasi se Vojvođanska akademija nauka i umetnosti. Šta je sledeće? Da li će nas jednog dana samo obavestiti da Vojvodini ne trebaju ni vlada ni parlament, upitao je Kostreš.

Zato vojvođanska administracija mora da ima plan, a ja se bojim da ga trenutno nemamo i da stalno vučemo iznuđene poteze, stalno popuštamo i time dajemo za pravo nekom da postavlja pitanje šta će se desiti, reako je Kostreš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track