Selaković: Nećemo ćutati u slučaju SNP Naši

Po zakonu

Selaković: Nećemo ćutati u slučaju SNP Naši

Politika -
Selaković je negirao da SNS preko organizacije "Naši" želi da ukine automoniju Vojvodine, rekavši da su to apsolutne besmislice

BEOGRAD - Ministar pravde Nikola Selaković kaže da država neće ćutati u slučaju SNP "Naši" i da će državni organi raditi svoj posao. On je istakao da su pozivi na linč apsolutno neprihvatljivi i da će Ustavni sud reagovati ukoliko se pojavi razlog za to.Na pitanje da li je poziv na linč, pored ostalog, navod da "Vučić može sebi da puca u glavu ili da puca u nevladine organizacije", ministar odgovorio da je to apsloutno neprihvatljivo.

"Svako ko tako nešto kaže može to da kaže samom sebi. To je apsolutno neprihvatljivo, ali to nije prvi put da se tako nešto u Srbiji dešava", kazao je Selaković i upitao otkud odjednom ovolika medijska pažnja oko plakata koje je izlepio SNP "Naši".

Podsetimo, aktivisti ultranacionalističkog pokreta "Naši" objavili su plakate na kojima su prikazane liste nepoželjnih nevladinih organizacija, medija i pojedinaca u Srbiji."Protiv sam hajke i prozivki. Ono što je i više nego indikativno jeste da odjednom imamo halabuku pored svih velikih problema koje Srbija ima", rekao je on i naglasio da će država reagovati.

"Dajte samo da ne prejudiciramo. Da nije tako, organi države ne bi imali svrhu postojanja", rekao je Selaković.

On je podsetio da je prošle nedelje Republičko javno tužilaštvo saopštilo da je otvorilo predmet i istragu u vezi sa "spiskovima" još pre lepljenja plakata i pre paljenja zastave Autonomne pokrajine Vojvodina.Selaković je negirao da SNS preko organizacije "Naši" želi da ukine automoniju Vojvodine, rekavši da su to apsolutne besmislice."Automonima pokrajina Vojvodina je ustavna kategorija u Srbiji i nju niko ni stranke iz vladajuće koalicije ni SNS, čiji sam visoki funkcioner, niti ukida niti namerava da to radi. Naravno da sam protiv toga da lica sa fantomkama pale zastavu AP Vojvodine - to nije Srbija", istakao je on.Prema njegovim rečima, Ustavni sud je doneo odluku (u vezi sa statutom Vojvodine) koja nekom može da se dopada nekome ne."To je isti sud koji je doneo odluku da AP Vojvodina može da ima svoje simbole.... nekome se dopala nekome ne, pa je doneo odluku da se ne zabrane 'Naši', dao je razloge za tu odluku i ona treba da se poštuje", rekao je ministar.On je istakao da, ako bi se u međuvremenu pojavio još neki razlog koji bi doprineo tezi o zabrani, to će proceniti tužilaštvo, a "odluku će, kada se za to steknu uslovi, ponovo odlučivati o SNP 'Naši'".Ministar Selaković je podsetio da su prvi spiskovi napravljeni 2001-02. godine. Njih su, kako je rekao, formirali određeni profesori Pravnog fakulteta, protiveći se tome što se građani Srbije isporučuju Haškom tribunalu."Kad je to ušlo u zakonske okvire, oni su povučeni", kazao je on.Selaković je podsetio da je delegacija Ministarstva pravde tokom prošlonedeljne posete izrazila nezadovoljstvo presudama tog suda i postavilo pitanje odgovornosti za 1.700 ubijenih Srba u "Oluji" i na hiljade proteranih i raseljenih Srba iz Hrvatske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track