Moguć novi postupak za zabranu SNP Naši

Ustavni sud Srbije

Moguć novi postupak za zabranu SNP Naši

Politika -
Ustavni sud nije zabranio organizaciju "Naši" jer u postupku pred tim sudom nisu izvedeni dokazi koji bi potvrdili zahtev tužilaštva za zabranu, navodi Dragiša Slijepčević, predsednik USS

BEOGRAD - Predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević izjavio je da je "apsolutno moguće" ponovno pokretanje postupka za zabranu rada organizacije SNP "Naši", ali da je za utvrđivanje krivične odgovornosti prvenstveno nadležno tužilaštvo koje bi trebalo da pokreće postupke.

"Jedno je šta neko radi, recimo piše antiustavne parole, a drugo je šta je na sudu dokazano. To je pitanje za tužilaštvo koje mora da pokrene postupak", rekao je Slijepčević, dodajući da Ustavni sud nije zabranio organizaciju "Naši" jer u postupku pred tim sudom nisu izvedeni dokazi koji bi potvrdili zahtev tužilaštva za zabranu.

"Tužilaštvo je kao dokaze podnelo krivične prijave u kojima se vodio postupak protiv samo jednog člana organizacije "Naši", dok ostali okrivljeni nisu bili članovi te organizacije", rekao je predsednik Ustavnog suda.

Slijepčević je istakao da bi pre Ustavnog suda trebalo da odlučuju redovni sudovi jer je Ustavni sud tek na kraju.

"Redovni sudovi međutim nisu o tome odlučivali i to govori da nešto nije u redu", rekao je Slijepčević navodeći da je taj sud zabranio "Nacionalni stroj" i "Obraz", proglasio se nenadležnim za navijačke grupe i odbio zabranu "Naši" što pokazuje da se temeljno bavio tim problemom.

"Ako neka organizacija može da se zabrani tako što će se otvoriti njen sajt, šta će nam onda Ustavni sud. Takođe ne znači da će zabrana koju izrekne Ustavni sud prečiti njihovo delovanje, jer mogu da deluju i neregistrovani, pa će država ponovo imati problem", kazao je Slijepčević i poručio da bi prvo trebalo da se time bave nadležni organi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja