Grubješić: Čudi me i ovolika podrška pridruživanju EU
Foto: KURIR

Poručila iz Brisela

Grubješić: Čudi me i ovolika podrška pridruživanju EU

Politika -
Mene čudi da je podrška još uvek toliko velika, s obzirom na sve što smo prošli", rekla je potpredsednica vlade i podsetila da je podrška bila naglo "skočila" posle stavljanja Srbije na belu šengensku listu. Čim se nešto pozitivno desi, podrška raste, rekla je ona

BRISEL - Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić kaže da je zadovoljna rezultatima konferencije o zapadnom Balkanu, i da će srpska vlada, uprkos svemu, nastaviti rad na neophodnim reformama.

"Bilo je konstruktivno, a da li je bilo i produktivno videćemo za nekoliko meseci", rekla je Grubješićeva novinarima nakon tročasovne konferencije o zapadnom Balkanu, koju je organizovala Evropska napredna partija, najjača frakcija u Evropskom parlamentu.

Ona je naglasila da reforme u Srbiji ne smeju stati uprkos rastućem skepticizmu u vezi sa procesom proširenja kako u EU, tako i u Srbiji.

"Ako postoji zamor od proširenja, ne sme da bude zamora od reformi", rekla je Grubješićeva i dodala da je ne iznenađuju rezultati najnovije ankete, koji pokazuju da samo 41 odsto građana Srbije podržava pridruživanje EU.

"Mene čudi da je podrška još uvek toliko velika, s obzirom na sve što smo prošli", rekla je potpredsednica vlade i podsetila da je podrška bila naglo "skočila" posle stavljanja Srbije na belu šengensku listu. Čim se nešto pozitivno desi, podrška raste, rekla je ona.

Grubješićeva, koja je imala i niz bilateralnih susreta s liderima evropskih stranaka desnog centra, rekla je da je izuzetno važno šta poslanici i stranački šefovi ove grupacije misle o evrointegracijama, a da rezultate očekuje kada Evropski savet polovinom godine bude odlučivao o datumu pregovora za Srbiju.

File: Očekujem promenu raspoloženja u Srbiji prema EU

Evropski komesar za proširenje Štefan File kaže da ga ne iznenađuje opadanje entuzijazma u Srbiji za priključenje Evropskoj uniji, ali da očekuje da će se to uskoro promeniti.

"U vreme kada se Srbija suočava sa osetljivim pitanjima kao što je dijalog sa Kosovom, 41 odsto podrške predstavlja veran odraz raspoloženja", rekao je File novinarima posle skupa o Zapadnom Balkanu u Evropskom parlamentu.

Komesar za proširenje je izrazio očekivanja da će se podrška evropskim integracijama promeniti, ukoliko Srbija do kraja juna ispuni uslove i dobije datim početka pregovora o pridruživanju EU.

Raspoloženje javnog mnenja često varira, a pozitivni rezultati mogu da ga promene, istakao je File.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track