VUČIĆ PITA TADIĆA: Kako je Radulović pobegao iz Srbije
Foto: Beta

Prvi potpredsednik Vlade Srbije odgovorio bivšem predsedniku

VUČIĆ PITA TADIĆA: Kako je Radulović pobegao iz Srbije

Politika -
Više nikada niko neće misliti da stvari mogu da se zataškavaju i da političari utiču na tužioce i sudije. To je važno za budućnost Srbije, kazao prvi potpredsednik vlade u obraćanju novinarima
1 / 7 Foto: Beta

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić u sredu tačno u podne obratio se novinarima na najavljenoj konferenciji u zgradi Vlade Srbije povodom aktuelne političke situacije.

"Više nikada niko neće misliti da stvari mogu da se zataškavaju i da političari utiču na tužioce i sudije. To je važna stvar za budućnost Srbije", rekao je prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane obraćajući se novinarima u zgradi Vlade Srbije u Nemanjinoj.

"Što se tiče tvrdnji bivšeg predsednika u kojoj je pokušao da prebaci krivicu za postojanje ove vlade na mene, Tadić je rekao da se kao bumerang vraćaju tvrdnje ko je bio upoznat sa tvrdnjama a ko ne i kako je moguće da ja sedim u vladi pored Dačića", dodao je Vučić.

Vučić je upitao Tadića i zašto su on i DS 2008. pregovarali sa liderom SPS Dačićem da bude ministar policije i potpredsednik vlade. "Pošteno je reći da je bilo pojedinaca kao što je Midorag Rakić koji su stavljali glavu na panj", rekao je Vučić i upitao bivšeg šefa države gde su tada bile insitucije.

Tadiću, gde je Rodoljub Radulović?

Vučić je naglasio i da sadašnja vlast ima podatke ko se sa kim sastajao, ali da nema podatak o tome kako je Radulović pobegao.

Prvi potpredsednik vlade nastavio je izlaganje pitanjem Tadiću: Gde se danas nalazi Rodoljub Radulović?

"Tadić je sve znao. Pitam ga gde se nalazi Radulović pošto nadležni državni organi nisu u mogućnosti da stupe u kontakt s njim", nastavio je Vučić.

"Za Radulovićem je raspisana poternica 1. marta 2011. sa rokom važenja do 2016. godine. On je danas nedostupan nama, a moje pitanje je da li je za to kriv Aleksandar Vučić ili prethodna vlada", kazao je Vučić.

"Sada ja njega pitam, pošto je sve znao o kontaktima, zašto Boris Tadić postavlja pitanje šta ćemo sada da činimo", rekao je Vučić.

On je rekao i da građani Srbije ne moraju da brinu kad je reč o borbi protiv korupcije, jer su institucije jače od svakog političara.

"Današnji zahtev o prikupljanju podatka u slučaju Radulović pokazuje da tužilaštvo, policija i svi nadležni organi obavljaju posao bez obzira na to o kome se radi, bez obzira ko bi mogao biti osumnjičen, optužen", rekao je Vučić i naglasio da im se niko neće mešati u posao i da je ovo prilika da pokažemo da institucije i te kako postoje, da ih poštujemo i da sa njima nema igranja.

Vučić je zatim najavio i da će u narednim danima dokazati kako borba protiv korupcije nije selektivna.

Lider SNS upitao je Borisa Tadića o navodima u vezi sa uticajem na medije.

"Da li su Blic i Informer listovi na koje ova vlada ima uticaj, a svi znaju da na jednu od te dve novine uticaj ima upravo Demokratrska stranka", naveo je Vučić i dodao da se ne meša u uređivačku politku medija i da svima želi srećan rad.

"Znam šta je Dačić pričao s Radulovićem, ali ne mogu da iznesem u javnost

Vučić je naglasio i da ima saznanja o tome šta je Dačić razgovarao s Radulovićem, zvanim Miša Banana koji je osumnjičen za pripadništvo Šarićevom klanu, ali da to ne može da iznese u javnost.

Vučić je dodao i da "smo u jednom trenutku znali gde je Šarić, ali i da je bilo raznih dojava da državni organi to znaju.

Vučić je rekao i da će narko-bos Darko Šarić u Srbiji imati fer i pošteno suđenje, ali da "dogovora, pravljenja dilova i izbegavanja suočavanja sa pravdom neće biti".

On je precizirao da se u jednom trenutku znalo gde je Šarić i da su mu na različite načine stizale dojave kako to državni organi saznaju. On je ponovio da su u tužilaštvu zatekli samo tri predmeta, a da ih je danas 30-40 u operativnoj obradi.

Bez dogovora o direktoru policije

Prvi potpredsednik vlade ponovio je da nema dogovora o direktoru policije. Upitan zašto se toliko odugovlači sa izborom prvog čoveka policije, Vučić je rekao da se to dešava iz "mnogo razloga koje nije u mogućnosti racionalno da objasni".

Ne isključuje izbore, nada se da ih neće bitiVučić je izjavio da nijednog trenutka ne isključuje mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, ali da se nada do to toga neće doći."Ono što se meni sada nameće jeste pitanje da li će ova vlada da traje dugo ili kraće. Ako institucije sistema mogu da rade, onda je važno da se ne ruši datum za počinjanje pregovora sa EU i privlačenje investicija. Ukoliko to nije moguće, mogu novi izbori, može da se formira nova većina u skupštini", rekao je Vučić na pres konferenciji.Na pitanje novinara da li bi posle dobijanja datuma za početak pregovora sa EU mogli da budu raspisani parlamentarni izbori, odgovorio je da bi bilo lepo kada bi Srbija taj datum dobila.

Vučić je negodovao zbog ocene pojedinih analitičara koji su, kako je podsetio, rekli "da je vlast najbolji lepak", komentarišući aktuelnu političku situaciju posle obelodanjivanja podatka da je premijer Ivica Dacić 2008. kontaktirao sa Šarićevim partnerom Radulovićem."To je potpuno besmisleno. To znate vi, a to znaju i svi drugi. Ukoliko bismo išli na izbore osvojili bismo svu vlast", rekao je Vučić, koji je i lider SNS.On je naglasio da je ono što je važno jačanje institucija u Srbiji, što se i događa i ukazao da to moraju da priznaju i oni koji aktuelnu vlast ne vole.

"Sve što se u Srbiji dešava je teško i neprijatno, ali sada se rešava jednom zauvek", ukazao je Vučić.

On je podvukao da je obaveza aktuelne vlade da uradi sve za dobrobit građana, a da se slučajno pogodilo da je SNS-u sada rejting izuzetno veliki.Vučić je naglasio da, na primer, u Nemačkoj i Finskoj ima mnogo manje korupcije jer postoji izgrađen sistem." Mi sada taj sistem gradimo", rekao je Vučić.

Tražiću u Berlinu podršku za datum

Prvi potpredsednik vlade izjavio je da će sagovornike u Nemačkoj moliti za razumevanje situacije u našoj zemlji i tražiti podršku da Srbija dobije datum za početak pregovora za članstvo u EU."U suprotnom, ako ne dobijemo datum za otpočinjanje pregovora, kako ćemo da objasnimo bilo kome u Srbiji da nam je Evropska unija potrebna i da podignemo entuzijazam, motivaciju i stimulaciju ljudi da se bore za ulazak zemlje u Uniju", rekao je Vučić.Prema njegovim rečima, kako građanima objasniti da pri tome moraju i dalje da podnose određenu vrstu političke žrtve. Vučić je dodao da je očigledno da je Nemačka ključna zemlja u procesu evropske unije i naglasio da u Berlinu očekuje razumevanje, te da će upravo to moliti i tražiti od nemačkih sagovornika."Zato očekujem podršku i pomoć Nemačke, njihova pomoć nam je trenutno najvažnija", naglasio je on.Prvi potredsednik vlade je ponovio da u Berlin putuje u delegaciji sa MIlicom Delević i potpredsednicom vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić i da, mada neće imati susret sa nemačkom kancelarkom, sagovornici će im biti predstavnici najvišeg rukovodstva te zemlje.On je dodao da u Nemačkoj srpska delegacija želi da pokaže da "cela Srbija želi da dobije datum, da je datum zaslužen, da je ispunjeno više od 50 odsto postavljenih zahteva, među kojima su i unutrašnje reforme". Vučić je u tom kontekstu naveo da će 1. aprila stupiti na snagu Zakon o javnim nabavkama, koji je usaglašen sa EU i OEBS, kao i da će u narednih mesec i po dana biti doneto više antikorupcijskih zakona, takođe usaglašenih sa EU i OEBS."Sprovodićemo i druge unutrašnje reforme, skraćivaćemo procedure u dobijanju raznih vrsta dozvola, a ono što njih najviše zanima je odnos prema Kosvu Metohiji", podsetio je Vučić i zaključio da je vlada sprovela sve što je bilo dogovoreno iako možda nije bila tako "rečita" kao prethodna.

http://www.youtube.com/watch?v=hRN1r55BlGM
http://www.youtube.com/watch?v=L5mqVvbPOXc
Foto: RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track