Najnovije vesti

Lajčak: Vlada Srbije premašila očekivanja EU
Foto: Beta

Pohvale i upozorenja

Lajčak: Vlada Srbije premašila očekivanja EU

Politika
Lajčak je istakao da su predsednik i Vlada Srbije, kada je reč o evropskim integracijama, dosada premašili ne samo njegova lična očekivanja, već da je to opšti utisak u Evropi

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak kaže da vlada Srbije u narednom periodu treba da se usredsredi na napredovanje ka EU, a da bi fokusiranje na unutrašnju politiku bilo "velika greška."

On je istakao da su predsednik i Vlada Srbije, kada je reč o evropskim integracijama, dosada premašili ne samo njegova lična očekivanja, već da je to opšti utisak u Evropi

"Činjenica je da su sadašnji predsednik i vlada premašili očekivanja i pokazali ozbiljnu posvećenost evropskoj ideji. Dopadalo se to nekome ili ne, važan element toga predstavlja dijalog Beograda i Prištine i normalizacija odnosa sa Kosovom," rekao je Lajčak"

Na pitanje da li je dijalog sa Prištinom ključni faktor na putu ka EU, Lajčak je rekao da "za većinu aktera u Evropi jeste," i izrazio uverenje da srpska strana dobro zna da je potrebno da se nađe "održivo rešenje za Kosovo."

Slovački ministar smatra i da je sastanak predsednika Nikolića sa kosovskom predsednicom Jahjagom "bio korak u dobrom pravcu," jer bi trebalo da doprinese normalizaciji odnosa između dve strane i da podrži proces dijaloga između Beograda i Prištine koji će se nastaviti kasnije ovog meseca.

Zamoljen da prokomentariše kako bi se eventualni pad vlade Srbije pre aprila odrazio na dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, Lajčak je podsetio da je evropski kalendar "jasno određen."

"Ako Srbija ima ambiciju da dobije termin za otvaranje pregovora u junu onda izveštaj Evropske komisije treba da bude u aprilu. Ako se propusti šansa u aprilu onda se mora čekati na decembar," rekao je on i istakao da je "sada vrlo pogodan trenutak za Srbiju" i da to treba iskoristiti.

Na pitanje da prokomentariše slabljenje podrške evropskim integracijama u Srbiji, slovački ministar je ocenio da u Srbiji očigledno "postoje problemi u komunikaciji evropskih tema," ali da ti problemi postoje i sa strane Evropske unije.

On istovremeno smatra da je aktuelna vlada Srbije ojačala evropsku perspektivu Srbije i da nema veze sa padom podrške EU i NATO.

"Ova vlada je preuzela obaveze koje su prihvaćene od strane prethodne administracije, ispunila niz dogovora koji su bili dogovoreni, ali su ostali otvoreni i nastavila taj proces, tako da ja ne vidim nikakvu logičnu vezu između nove vlade i pada popularnosti Evropske unije," rekao je on.

Što se tiče evroatlantskih integracija tu je pozicija Srbije dobro poznata i svi poštuju njen stav, dodao je Lajčak.

"Evropska unija i NATO su osnovani na istim vrednostima, ali činjenica je da članstvo u NATO-u nije uslov za članstvo u EU i obrnuto. Koliko god bih ja želeo da vidim vezu uzmeđu evroatlantskog i evropskog puta Srbije, ne vidim je. Osim toga, ovo pitanje ne bi trebalo da skrene pažnju Srbije sa evropskih integracija," napomenuo je Lajčak.

Slovačka, čija je ambasada u Srbiji od 1. januara preuzela ulogu ambasade za kontakt sa NATO, želi da iskoristi bliskost dva naroda za "fer komunikaciju", ali uz puno poštovanje pozicije Srbije, dodao je on.

Na pitanje kako ocenjuje bezbednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu, Lajčak je ocenio da je region u bezbednosnom smislu nestao sa radara "što je dobro."

"Izazovi koje sada ima Zapadni Balkan nisu više sudbonosni izazovi. To su politički izazovi i normalna politička pitanja . Sve zemlje Zapadnog Balkana su u nekoj fazi procesa evropske integracije," rekao je visoki slovački zvaničnik.

On ipak kaže da je bio neprijatno iznenađen izjavama koje su dolazile iz Albanije prilikom proslave 100 godišnjice nezavisnosti te zemlje.

Sve te "pannacionalističke ambicije su potpuno kontraproduktivne", ocenio je Lajčak i dodao da ih ni Balkan ni Evropa neće tolerisati.

Povodom nedavnih oslobađajućih presuda albanskim i hrvatskim haškim optuženicima, Lajčak smatra da bi bilo loše da neko povezuje te presude sa evropskim putem Srbije.

"Srbija je ispunila sve svoje obaveze prema Hagu, tako da praktično to pitanje više i ne postoji, a danas budućnost Srbije ne zavisi od toga. Ja razumem osećanja u vezi sa ovim pitanjem, ali to ne treba vezivati za evropsku perspektivu," rekao je on.

Lajčak je pohvalio reakcije zvaničnika Srbije, koji su se kako kaže u toj situaciji poneli "zaista odgovorno" i "bez jeftinog populizma."

Kada je reč o odnosima Srbije i Hrvatske, on je podstio da smo nedavno imali susret premijera, a da je što se tiče susreta predsednika Nikolića i predsednika Josipovića, pitanje ne da li će se sastati nego "kada će se sastati."

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...