Nenad Prokić: DS je počinio genocid nad srpskim društvom

Intervju bivši funkcioner LDP

Nenad Prokić: DS je počinio genocid nad srpskim društvom

Politika -
Demokratska stranka teško se ogrešila o Srbiju. Krađa pod njihovom upravom može se porediti s genocidom

BEOGRAD - Velike nade.Nenad Prokić, koji je pre tri meseca napustio LDP, veruje da će vlada Vučić-Dačić iz teških pregovora sa Evropom i Kosovom izaći kao pobednik.- Mislim da su napori koje ova vlada čini, nakon dugo vremena, do kraja iskreni. Upravo su Brisel i Berlin prava mesta za takvu vrstu iskrenosti, ako je reč o ukupnoj budućnosti ovog društva. Takvim nastupom ova vlada će, siguran sam, iz pregovora izaći kao pobednik, a rezultat će biti bolji nego što smo mogli očekivati, odnosno najbolji koji smo imali u svim pregovorima koje smo do sada vodili.♦ Šta je to što ste prepoznali kao kvalitet ove vlade pa ste među prvima pozvali građansku Srbiju da je podrži?- Iskrenost, i to u sopstvenoj promeni. Takozvana prva Srbija promenila je svoju politiku i sada to druga Srbija treba da podrži. Nisam toliko uskogrud da ne podržim promenu prve Srbije samo zato što druga nije uspela ni u čemu. Ako do te podrške dođe u širim razmerama, a u velikoj meri je do toga već došlo, taj preveliki jaz u Srbiji će se bitno smanjiti, i mi ćemo postati pristojno i normalno društvo.♦ U čemu je to Vlada uspela: u rešavanju kosovskog pitanja ili borbi protiv korupcije i privrednog kriminala?- Posle sto dana Vlade svi u svetu i mnogi u Srbiji bili su iznenađeni njenom ozbiljnošću i rezultatima. Rešavanje kosovskog pitanja odvija se na realnim osnovama i vode ga upravo oni koji imaju moć da rešavanje objasne većini u Srbiji tako da ga oni i prihvate. Borba protiv korupcije je strateški postavljena. Dinar je stabilizovan i više se ne mogu praviti mahinacije s kursom, Vlada ima očiglednu podršku u svetu, a čini se da su izgledne i investicije.♦ Da li vas raduje što sve više pripadnika takozvane građanske Srbije hvali Vladu?- Naravno da me raduje. Velika mi je želja da živim u društvu koje se pomirilo sa samim sobom, u kojem su političke razlike normalnog obima i sadržaja.♦ Šta je, po vašem mišljenju, uzrok dešavanja u Demokratskoj stranci, koja je, prema istraživanjima javnog mnjenja, na istorijskom minimumu?- Demokratska stranka teško se ogrešila o srpsko društvo. Krađa koja se dogodila pod njenom upravom može se uporediti s genocidom. Ona je učinila da 5. oktobar postane samo još jedan od imaginarnih datuma u srpskoj istoriji. Ono što je radila društvu, sada radi sebi. Nadam se da će bolji deo te stranke smoći snage da se konsoliduje i u budućnosti doprinese razvoju političkog života u Srbiji. Ne verujem da će to moći da se dogodi pod Đilasom.

 Ne verujem da će DS moći da se konsoliduje pod Đilasom
Ne verujem da će DS moći da se konsoliduje pod Đilasom

Živković pravi loše vino♦ Da li ste u kontaktu sa Zoranom Živkovićem i jeste li možda razmišljali o saradnji s njim?- Popio sam kafu s njim letos na Niškom džez festivalu. Nije umeo da napravi dobro vino, pa je ispravno postupio kad je odustao. Da li će tu vrstu ispravnosti ponoviti u politici, zavisi od njega. Neću mu ni pomagati ni odmagati u tome.

Čeda i Tadić prave spasilački manevar♦ Kako komentarišete sve otvorenije istupe Čedomira Jovanovića, koji staje u odbranu Borisa Tadića? Verujete li da bi između njih dvojice moglo doći do saradnje?- Taj pokušaj sigurno ne nastaje zbog ideoloških sličnosti ili uzajamnih simpatija, to je spasilački manevar. Mnoge partije su pod novim političkim svodom u Srbiji ostale bez politike, a ono što sledi je i gubitak glasača. Svi oni će pokušati da apstraktnim udruživanjima ostanu u političkom životu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track