RASKALAŠNO: Nata Mesarović uzela iz budžeta 14 miliona dinara
Foto: Marina Lopičić

Funkcionerka koja je najviše koštala našu zemlju

RASKALAŠNO: Nata Mesarović uzela iz budžeta 14 miliona dinara

Društvo -
Bivša predsednica Vrhovnog kasacionog suda i predsednica Visokog saveta sudstva za tri godine provedene na tim funkcijama na ime mesečnih plata uzela ukupno 130.000 evra

BEOGRAD - Raskalašno.Bivša predsednica Vrhovnog kasacionog suda i predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović koštala je građane Srbije oko 130.000 evra! Za tri godine, koliko je bila na čelu ovih sudskih tela, toliko je Nata uzela na ime plata, koje su na mesečnom nivou iznosile 329.000 dinara (oko 3.000 evra).Ona je za predsednicu VSS izabrana u aprilu 2009. godine, a na čelo Vrhovnog kasacionog suda postavljena je na sednici održanoj 30. novembra 2009.Mesarovićeva kaže za Kurir da neće tražiti da u narednih šest meseci prima platu koju je imala kao predsednica ovog suda i predsednica VSS.- Biću sudija Vrhovnog kasacionog suda, u kom sam od 2003, tako da neću tražiti šest plata po odlasku s funkcije - rekla je Mesarovićeva.O svojoj smeni, koju je Skupština Srbije usvojila na sednici održanoj 20. februara, kaže da je politički motivisana i da je to nevešto sakriveno pod izgovorom sprovođenja odluke Ustavnog suda.Za prestanak funkcije Mesarovićeve glasalo je 138 poslanika vladajuće većine, a protiv je bilo 45 opozicionih poslanika iz DS i LDP. Odluka je doneta na predlog VSS, koji je 23. januara predložio Skupštini da „donese odluku o prestanku funkcije predsednika VKS“. Savet je naveo da je ta odluka doneta na predlog ministra pravde Nikole Selakovića, a povodom odluke Ustavnog suda od 20. decembra 2012, koji je tada proglasio neustavnim član Zakona o sudijama na osnovu kog je Mesarovićeva izabrana za predsednicu VKS 30. novembra 2009, kad sud još nije bio formiran.

Postavljen Natin naslednikZa vršioca dužnosti predsednika Vrhovnog kasacionog suda juče je postavljen sudija ovog suda Dragomir Milojević.Odluka je doneta na opštoj sednici Vrhovnog kasacionog suda, a prema zakonskom rešenju, Milojević će biti i vršilac dužnosti predsednika Visokog saveta sudstva i na ovim poslovima ostaće sve dok se ne raspiše konkurs i ne izabere novi predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track