ŠESTA RUNDA: Dačić i Tači u Briselu 4. marta

Nastavak dijaloga

ŠESTA RUNDA: Dačić i Tači u Briselu 4. marta

Politika -
Planirano da se održe još dve-tri pregovaračke seanse do donošenja odluke Evropske komisije 16. aprila o, najverovatnije, uslovnom datumu u junu

BEOGRAD - Nova runda dijaloga na visokom nivou Beograda i Prištine ipak će biti nastavljena 4. marta. Funkcioner Evropske Komisije koji je želeo da ostane anoniman rekao je toj agenciji da će se predsednik vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači tog dana sastati u kabinetu visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Ranije je jedan izvor iz EK rekao da će se nova runda umesto 4. održati 7. marta, ne navodeći razlog odlaganja dijaloga.

Šesta runda razgovora biće posvećena srpskim institucijama na severu Kosova, a tehnički dijalog na nivou radnih grupa.

Ukoliko dijalog nastavi da se razvija u pozitivnom pravcu, u junu je moguće da Srbija dobije datum za početak pregovora, kaže portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančič.

Maja Kocijančič je rekla da se detaljno prate sve reforme u Srbiji, kao i napredak u dijalogu sa Prištinom, i da će zaključci biti u izveštaju Evropske komisije.

List piše, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, da bi rezultat sastanka Ivice Dačića i Hašima Tačija 4. marta mogao da dovede Srbiju na korak da u junu dobije neku vrstu uslovnog datuma za početak pregovora sa EU.

Najverovatnija formulacija Evropskog saveta u junu biće da "Srbija započinje pretpristupne pregovore tokom sledećeg šestomesečnog predsedavanja Litvanije EU, koje počinje u junu i završava se do kraja godine", rečeno je u Briselu.

Konkretno, očekuje se da Beograd i Priština pronađu kompromisno rešenje za institucije na severu Kosova.

Najteža pitanja nove runde dijaloga su kako će da se organizuju lokalni izbori u srpskim opštinama na Kosovu i kakva je sudbina suda u Kosovskoj Mitrovici i bezbednosnih struktura.

Priština insistira na gašenju srpskih institucija, dok Beograd brani državnu strategiju da je neophodno formiranje zajednice srpskih opština.

Za približavanje pozicija i postizanje kompromisnih rešenja, planirano je da se održe još dve do tri pregovaračke seanse do donošenja odluke Evropske komisije 16. aprila.

Portparol Hermana van Rompeja, predsednika Evropskog saveta, Dirk de Baker, izjavio je da predsednik EU snažno podržava proces daljeg proširenja Unije jer je to jedini način da se spreče nove krize i destabilizacija u regionu Zapadnog Balkana.

"Za odluku članica ključan će biti aprilski izveštaj Evropske komisije. Mislim da Srbija ima velike šanse da načini naredni korak", rekao je portparol predsednika EK.

Premijer Srbije Ivica Dačić potvrdio je da će Beograd insistirati na zajednici srpskih opština, koju više niko ne odbacuje kao predlog.

"Cilj dijaloga je da se obezbede sigurnost i opstanak Srba u južnoj pokrajini i pravednim i održivim rešenjima dostigne trajna stabilnost regiona", rekao je Dačić i zaključio da se do pravednog rešavanja problema na Kosovu može doći samo uz neophodan kompromis obe strane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja