Državni vrh: Svet da izvrši pritisak na Prištinu
Foto: Tanjug

Završen sastanak o Kosmetu

Državni vrh: Svet da izvrši pritisak na Prištinu

Politika -
Nikolićev savetnik Marko Đurić rekao da je sledeća runda dijaloga s Prištinom ključna i da Srbija od međunarodne zajednice očekuje da pošalje poruku Prištini da i ona bude spremna za kompromis
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Sastanak državnog vrha u Predsedništvu Srbije čija je glavna tema bila diskusija o nastavku dijaloga s Prištinom u Briselu 4. marta završen je oko pola 11.

Savetnik predsednika Nikolića Marko Đurić rekao da je sledeća runda dijaloga ključna i da Srbija od međunarodne zajednice očekuje da pošalje poruku Prištini da i ona bude spremna za kompromis.

Đurić je posle sastanka rekao da Srbija ulazi u dijalog sa Prištinom s jasno definisanom strategijom i željom da se postigne kompromis na principima iz Platforme i Rezolucije o Kosmetu.

Đurić je rekao da je sledeća runda dijaloga ključna i da Srbija od međunarodne zajednice očekuju da pošalje poruku Prištini da i ona bude spremna za kompromis.

Ostajemo pri koncepciji zajednice srpskih opština, naveo je savetnik predsednika Tomislava Nikolića.

Iako je bio najavljen, razgovora o planu B za Železaru Smederevo danas ipak nije bilo.

Da podsetimo, na sastanak su oko 9 časova, došli predsednik Tomislav Nikolić, vicepremijer Aleksandar Vučić, premijer Ivica Dačić, ministar ekonomije Mlađan Dinkić kao i direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

Premijer Dačić je ukazao da je dijalog u krizi."Ne znam u kom se smeru dalje uopšte mogu voditi razgovori sa Prištinom, jer njeni predstavnici ne žele da razgovaraju o davanju izvršnih ovlašćenja zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić i procenio da će Srbija biti izložena velikim pritiscima i manipulacijama.Premijer je potvrdio da će u ponedeljak otputovati u Brisel na novu rundu pregovora, ali i dodao da ne zna o čemu uopšte on i kosovski premijer Hašim Tači mogu da se dogovore."Ne znam šta više mi možemo da predložimo, osim da priznamo nezavisnost Kosova i da kažemo 'nama se ništa ne uvažava, radite šta hoćete", rekao je Dačić.Dačić ponavlja da i dalje smatra da su podela Kosova i razgraničenje s kosovskim Albancima najbolje rešenje."Vlast u Srbiji je prelomila, napravila kompromis. Ne daju mi više da pričam ni o podeli, ni o razgraničenju, iako i dalje smatram da je to najbolje i jedino moguće rešenje, odnosno jedino koje je prihvatljivo i za Srbe i za Albance", rekao je Dačić.

Naredna runda dijaloga Dačića i Tačija u Briselu zakazana je za pondeljak, 4. mart.

Druga tema na sastanku biće sudbina Železare Smederevo i pronalazenje rešenja nakon što je juče istekao rok za prijavljivanje stateških partnera nakon saznanja da se ruski "Uralvagonzavod" i pored očekivanja nije javio na tender.

http://www.youtube.com/watch?v=Hq6zZ_USRIQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja