DIKTATOR: Đilas zabranio članovima DS izjave za Kurir

Tajkun izgubio kompas

DIKTATOR: Đilas zabranio članovima DS izjave za Kurir

Politika -
Na svako novinarsko pitanje demokrate odgovaraju sa NEMAM KOMENTAR ili kad čuju ko ih zove - PREKINU VEZU

BEOGRAD - Trenira strogoću!Predsednik DS Dragan Đilas najstrože je zabranio članovima i funkcionerima stranke da daju izjave za Kurir, saznaje naš list. Revoltiran zbog iznošenja u javnost velikog broja afera u kojima je učestvovao i razotkrivanjem raznih malverzacija sa tajkunima i oglasnim prostorom koji se plasira preko njegovih firmi, Đilas je čak otišao dotle da je rešio da Kurir, najtiražnije dnevne novine u Srbiji, ne poziva na konferencije za novinare svoje stranke.Prema rečima portparolke DS Aleksandre Jerkov, to što funkcioneri ove stranke ne žele da daju izjave za Kurir nije rezultat zabrane, već negativne kampanje koju navodno Kurir vodi protiv DS i njenog predsednika.- Ne bih ništa komentarisala za vas. Da li je potrebno da objašnjavam i zašto - kratko je rekla Jerkov. Ona je na naše insistiranje dodala da u stranci ne postoji dogovor ili zabrana za tako nešto, već da je to izbor svakog pojedinca.Ni šef poslaničkog kluba DS Borislav Stefanović nije bio rečitiji i na pitanje da li je tačno da u DS postoji zabrana da se za Kurir daju izjave, kratko je prokomentarisao da nema komentar.Sa druge strane, predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović rekao je da ne želi da komentariše unutarstranačka dešavanja, pogotovo kada nije u toku unutarstranačka kampanja.- To se ne radi ni u Evropi po medijima - rekao je Kuzmanović.

Pajtić se oglušio o naređenjeĐilas ipak ne može da zavede toliku diktaturu, ma koliko želeo, makar kada je reč o zameniku predsednika DS Bojanu Pajtiću. On je juče na naša pitanja dao izjavu bez ikakvih problema.Kurir je sa Pajtićem pokušao da proveri informaciju da je zbog neslaganja s Đilasom odlučio da napusti DS i formira svoju partiju, koja bi delovala u Vojvodini.- Mogu samo da negiram vaše informacije. Politički sam odrastao i sazreo u DS. To je moja druga kuća, nadam se da će se u narednom periodu stranka reformisati i smoći snage da ponovo preuzme odgovornost u zemlji - rekao je Pajtić i zatim još nekoliko minuta proveo u ljubaznom neformalnom ćaskanju sa novinarkom Kurira.

Jerkov: Ne javljajte se na 066 brojeve, to su ovi iz KuriraNovopečena portparolka Aleksandra Jerkov nenamerno je ipak potvrdila da je svim demokratama strogo zabranjeno da daju izjave novinarima Kurira, jer je po završenom razgovoru s našim novinarom, a ne znajući da nije prekinula vezu, ljudima oko sebe rekla kojim brojkama počinju brojevi telefona novinara našeg lista.- Nikako se ne javljajte na brojeve koji počinju sa 066. To su ovi iz Kurira - napomenula je Jerkov.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Vojin Biljić: Đilas krši pravo govoraAdvokat Vojin Biljić za Kurir kaže da se nedavanjem izjava pojedinim novinarima i listu krši pravo ne samo na slobodu govora i izražavanje već i pružanje informacija.- Takođe, to je i diskriminacija ne lista već novinara Kurira, koji jedini ne mogu da dobiju izjave od pojedinih političkih faktora u državi. Zbog nedoličnog ponašanja lidera DS Dragana Đilasa na jednoj od zvaničnih konferencija list je podneo i žalbu Ustavnom sudu - zaključio je Biljić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track