SRAMOTA: Država plaćala baštovana 3.000 evra

Posao iz snova

SRAMOTA: Država plaćala baštovana 3.000 evra

Društvo -
Za vreme bivšeg ambasadora u Rimu Darka Uskokovića, inače crnogorskog kadra tadašnje SRJ, građani su papreno plaćali šišanje trave, tvrdi Sanda Rašković Ivić

BEOGRAD - Kad porastem, biću baštovan.Sanda Rašković Ivić, bivša ambasadorka Srbije u Italiji (2008-2011), kaže da je ljuta što se našla na spisku funkcionera protiv kojih je Državna revizorska institucija podnela prekršajne prijave zbog nenamenskog trošenja novca iz državne kase, jer je, kako tvrdi, upravo po njenom dolasku u Rim sprečeno rasipanje budžetskih para.Optužena, a štedela Sanda Rašković Ivić, sada poslanica DSS, kaže da još nije dobila prekršajnu prijavu DRI, ali da je iz nezvaničnih izvora saznala da je „optužena“ zato što je ambasada plaćala 300 evra baštovanu za održavanje rezidencije u Rimu.- Navodno sam prekršila Zakon o državnim službenicima. Međutim, od ministarstva sam dobila zeleno svetlo da zaposlenom u Ministarstvu inostranih poslova, koji je radio kao vozač, bude poveren i posao baštovana i da mu se za to plaća oko 300 evra - navodi Rašković Ivić, objašnjavajući da je odluku da vozači i domari budu i baštovani donelo Ministarstvo zbog negativnih iskustava iz prošlosti.Njen prethodnik na poziciji ambasadora u Rimu bio je Darko Uskoković, crnogorski kadar tadašnje SRJ.- U vreme dok je ambasador bio Uskoković, država je za baštovana, inače Italijana, davala 3.000 evra mesečno - 1.500 evra za platu i isto toliko na ime raznih poreza, koji su u Italiji u visini plate. A to nije sve. Pošto je u jednom momentu taj baštovan dobio otkaz, on je tražio odštetu i po tom osnovu dobio 50.000 evra, koje mu je isplatila naša država, odnosno naše Ministarstvo spoljnih poslova - priča Sanda Rašković Ivić.Crnogorski kadarUskoković je bio ambasador tokom 2005. i 2006, da bi posle raspada SRJ postao ambasador Crne Gore u Italiji. Rašković Ivić kaže da je do njenog postavljenja 2008. u Rimu dužnost našeg ambasadora vršio otpravnik poslova.

Sanda Rašković Ivić
Sanda Rašković Ivić

Odazvaću se pozivu sudaSanda Rašković Ivić kaže da će se odazvati pozivu Prekršajnog suda povodom prijave DRI čim poziv dobije.- Kakva god da bude od­luka, prihvatiću je - rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track