Nikolić: U EU nikako po svaku cenu
Foto: Rts

Poseta Belorusiji

Nikolić: U EU nikako po svaku cenu

Politika -
Niko ne može da diktira ko su naši prijatelji. Verujemo da je Belorusija jedan od naših najvećih prijatelja, rekao je predsednik Srbije Lukašenku

MINKS - Srbija neće po svaku cenu nastojati da postane članica Evropske unije, rekao je predsednik Tomislav Nikolić tokom razgovora s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom. Nikolić i Lukašenko su, u zajedničkom saopštenju, naveli da Belorusija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i postizanje sveobuhvatnog rešenja za Kosovo.

"Do sada se možda činilo da je Srbija spremna da učini sve da postane članica EU. I onda je apetit svih porastao. Danas kažem da ima stvari koje Srbija nije spremna da učini, čak iako je cena članstvo u EU", rekao je Nikolić koji je u dvodnevnoj poseti Belorusiji.

Nikolić je istakao da Srbija ima veliku želju da se pridruži EU i da će učiniti sve što jedna suverena, samostalna, ponosna država može da uradi. "Ali, niko ne može da diktira ko su naši prijatelji. Verujemo da je Belorusija jedna od naših najvećih prijatelja", rekao je Nikolić, a prenosi beloruska agencija BelTa.

"Srbija nastoji da postane članica EU. Ispunjavamo sve zahteve Saveta EU, koji su normalni za svaku zemlju", rekao je Nikolić i dodao da Srbija ima problem u vezi sa Kosovom.

"Predali smo ga Ujedinjenim nacijama dok su ga one postepeno prenosile u ruke Albanaca, iz godine u godinu", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je zahvalio Belorusiji zbog "podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije", a Lukašenku zbog "hrabrosti da poseti Srbiju za vreme bombardovanja 1999. godine" i uručio mu odlikovanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track