Ešton: Sporazum postoji ali dil nije gotov

Zadovoljna konsultacijama

Ešton: Sporazum postoji ali dil nije gotov

Politika -
Iako nešto na stolu već postoji, sporazum Beograda i Prištine još nije gotov dil. Do postizanja kompromisa će verovatno doći, ali će to rešenje biti toliko ambivalentno sročeno, da će i jedna i druga strana moći da se svojima predstave kao pobedinici

BRISEL - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila je danas da je sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem u Beogradu imala veoma koristan i konstruktivan sastanak.

"Ove konsultacije su priprema za naredni sastanak koji ću održati sa premijerima Dačićem i Tačijem u Briselu 20. marta", navela je kratko Ešton.

Ešton je u Beograd doputovala iz Prištine, sastanak u Beogradu trajao je nešto manje od dva časa, nakon čega je ona otputovala za Brisel.

Radio Slobodna Evropa nezvanično saznaje u Briselu da bi pitanje ovlašćenja srpske zajednice u sporazumu moglo da ostane nerešeno.

Iako nešto na stolu već postoji, sporazum Beograda i Prištine još nije gotov dil. Do postizanja kompromisa će verovatno doći, ali će to rešenje biti toliko ambivalentno sročeno, da će i jedna i druga strana moći da se svojima predstave kao pobedinici, navode diplomatski izvori.

Najveći kamen spoticanja još uvek su ovlašćenja zajednice srpskih opština na Kosovu, a ako se taj problem ne bude mogao rešiti, moguće je čak, prema briselskim diplomatskim izvorima, i da se to pitanje u sporazumu ostavi nerešenim i da se pusti da se vidi kako će se stvari odvijati na terenu.

Glavni kamen spoticanja, prema briselskim diplomatama, još uvek su izvršna ovlašćenja zajednice srpskih opština – gde ingerencije te zajednice počinju i gde se završavaju, odnosno, gde počinju i završavaju ovlasćenja Prištine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja