Jeremić: Rešenje za Kosovo ne sme da krši Ustav Srbije

Dobrotvorna večera u Čikagu

Jeremić: Rešenje za Kosovo ne sme da krši Ustav Srbije

Politika -
Trajni mir na Kosovu može se postići samo uz dijalog i kompromis, rekao prvi čovek Generalne skupštine UN

ČIKAGO - Legitimni i trajni mir na Kosovu može se postići samo dijalogom Beograda i Prištine, uz kompromis obe strane,kaže predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić.Ne smemo odustati od pokušaja da se iznađe sveobuhvatno rešenje za budući status Kosova diplomatskim putem", poručio je Jeremić na dobrotvornoj večeri u korist najugroženijih na Kosovu i Metohiji koja je organizovana u petak veče u Čikagu.

Prema njegovim rečima, rešenje za status Kosova ne sme da krši Ustav Srbije i moraće da dobije potvrdu Saveta bezbednosti UN, u skladu sa odredbama sadržanim u Rezoluciji 1244.

Jeremić je naveo da je život Srba na Kosovu, kao najugroženije zajednice u Evropi, i dalje gotovo nepodnošljiv i podsetio na tragičnu činjenicu da je od juna 1999. godine broj Srba na Kosovu prepolovljen i da im je zapravo onemogućeno da ostvare pravo na povratak.

"Za dva dana, srpske zajednice širom sveta obeležiće sećanje na devetogodišnjicu pažljivo organizovanog i brutalno izvedenog pogroma u martu 2004. godine", rekao je on, istakavši da "nikada ne smemo zaboraviti kako je, za manje od 72 sata, zapaljeno ili potpuno demolirano 35 srpskih svetinja, od kojih mnoge datiraju još iz XIV veka ili ranije".

"Ukoliko se nešto ne učini protiv pretnji i uništenja, postoji realna mogućnost da veći deo naše svete baštine bude sravnjen sa zemljom i da zauvek bude izgubljen za čovečanstvo", upozorio je Jeremić.

On je napomenuo da su Srbi koji su ostali na Kosovu i dalje na meti svakodnevnih napada, što je, kako je naveo, "posledica prožimajuće kulture nekažnjivosti koja potpiruje ekstremizam i zločine iz mržnje".

Jeremić je zahvalio fondu "Unitas" i udruženju "Božur" iz Čikaga na dobrotvornim aktivnostima, kao i svima koji su odlučili da podrže najugroženije na Kosovu i Metohiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja