Srpski mirovnjaci ispraćeni u misije na Kipru i Libanu
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Tradicija

Srpski mirovnjaci ispraćeni u misije na Kipru i Libanu

Društvo -
Na Kipar odlazi 43 pripadnika bataljona vojne policije iz Beograda, a u Liban odlazi 36 pripadnika pešadijskog voda iz sastava 4. brigade Kopnene vojske iz vranjskog kraja

BUJANOVAC - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković prisustvovao je danas u vojnoj bazi "Jug" kod Bujanovca svečanom ispraćaju dva voda kopnene vojske koji će učestvovati u multinacionalnim mirovnim operacijama UN na Kipru i u Libanu.

General Diković je vojnicima koji će učestvovati u mirovnim operacijama rekao da je "tradicija naše zemlje svetla i da je bitan oslonac u položaju naše zemlje u međunarodnim odnosima" i zatražio od vojnika koji odlaze u mirovne misije da tu tradiciju nastave.

"Naša tradicija je građena delima naših predaka. U analima UN možemo naći divne primere ponašanja naše vojske i mi s ponosom nastavljamo tu tradiciju i već treću rotaciju vojnika upućujemo u mirovne operacije da zajedno s vojskama drugih zemalja učestvuju u izgradnji mira", kazao je Diković.

On je naveo da je opredeljenje Srbije Evropska unija (EU) i da su počela upućivanja ljudi i u misije EU da i na taj način vojska kao bitna institucija sistema želi da doprinese ugledu Srbije u svetu.

Svečanom ispraćaju srpskih vojnika iz vojne baze "Jug" u mirovne misije na Kipru i Libanu prisustvovao je i komandant Kopnene vojske Srbije Aleksandar Živković.

Na Kipar odlazi 43 pripadnika bataljona vojne policije iz Beograda, i to je četvrta smena srpskih vojnika na Kipru koji u mirovnim operacijama učestvuju u okviru mađarsko-slovačkog kontigenta multinacionalnih snaga, a koji su ovog puta pre odlaska u mirovnu operaciju prošli obuku u Nemačkoj.

U Liban odlazi 36 pripadnika pešadijskog voda iz sastava 4. brigade Kopnene vojske iz vranjskog kraja, koji će pre šestomesečnog odlaska u mirovnu misiju prvo provesti tri meseca u Španiji na obuci, i koji će delovati u sastavu španskog kontigenta multinacionalnih snaga.

Prvi pripadnici Vojske Srbije u polugodišnju mirovnu misiju u Liban upućeni su septembra 2012. godine, a ovo je druga smena srpskih vojnika u Libanu, među kojima, kao i u misiji na Kipru, ima i žena.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
http://www.youtube.com/watch?v=GGnB6GJTz1I

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja