Najnovije vesti

Dačić: Došli smo do duvara, nemamo gde da popuštamo
Foto: Tanjug

Niš

Dačić: Došli smo do duvara, nemamo gde da popuštamo

Politika
Ako neko misli da će Srbi na Kosovu da se bave izdavanjem časopisa i da je to dovoljna nadležnost zajednice, onda smo mi daleko od dogovora, rekao je premijer

NIŠ - Zajednica srpskih opština na Kosovu ne mora da ima zakonodavna, ali mora da ima izvršna ovlašćenja da bi uopšte imala čime da se bavi, rekao je danas predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i poručio da je dogovor moguć, ali da je još daleko od toga.

 

"Ako neko misli da će Srbi na Kosovu da se bave izdavanjem časopisa i da je to dovoljna nadležnost zajednice, onda smo mi daleko od dogovora, rekao je Dačić novinarima u Nišu.

 

Prema njegovim rečima, Srbija nema više prostora za popuštanje u dijalogu sa Prištinom, i da je, kako bi dogovor bio moguć, kosovski premijer Hašim Tači taj koji treba da popusti.

 

"Dogovor jeste moguć, ja se trudim, šest puta sam razgovarao sa Tačijem, ali ako Tači smatra da ne mora da popušta da bi bilo dogovora onda je veoma teško očekivati postizanje dogovora", rekao je premijer i dodao:"Ako neko očekuje da će Srbija stalno da popušta želim da im poručim: mi više nemamo gde da popuštamo, došli smo do duvara. Ne lažemo, ne cenjkamo se, i kažemo to otvoreno. Dakle, moguć je dogovor, ali smo još daleko od toga", rekao je Dačić.

 

Premijer je rekao i da je dokument koji je danas objavljen u medijima, kao navodni nacrt sporazuma Beogada i Prištine, nije autentičan, budući da EU do sada nije istupila ni sa kakvim predlogom.

 

"Nije autentičan, kao što nije tačan nijedan od objavljenih dokumenata ili priča o tome šta je dogovoreno. Do sada nije ponuđen nikakav dokumenat koji bi bio predlog EU niti je takav papir bio predmet bilo kakvih rasprava i razgovora u dosadašnjim susretima", kazao je Dačić.

 

Sa Prištinom, kako je naglasio, još nema nikakavog dogovora niti sporazuma, i sadašnja pozicija sa jedne strane može da dovede do dogovora ali je još daleko da se o tome razmišlja zato što Priština nije pomerila mnogo svoje pozicije u odnosu na početne.

 

"Oni ne prihvataju da zajednica srpskih opština ima izvršna ovlašćenja. Ostaje nam da vidimo da li je moguće doći do nekakvog dogovora. Sledeći sastanak je zakazan za 20. mart u Briselu, i videćemo kako će se odvijati razgovori ovih dana", rekao je Dačić, zaključivši da nema da saopšti nikakve nove detalje u odnosu na stanje od pre nekoliko dana.

 

"Neka bude uhapšen svako ko je kriv"

 

Dačić je, povodom izveštaja medijima o nezakonitim aktivnostima pripadnika Žandarmerije u Nišu, istakao da policija ima odrešene ruke da u tom predmetu postupa po zakonu."Ja sam ministar unutrašnjih poslova, ali policija treba da radi svoj deo posla. Direktor policije i načelnici policijskih uprva imaju potpuno odrešene ruke i neka hapse svakoga ko je kriv", rekao je Dačić novinarima u Nišu.Predstavnici lokalnih medija su se interesovali i za problem imenovanja načelnika policije u Nišu, a Dačić je izrazio očekivanje da će ta stvar biti rešena tokom predstojeće sedmice.

  

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...