Nikolić ide na ustoličenje pape

Vatikan

Nikolić ide na ustoličenje pape

Politika -
Nikolić će danas u Rimu razgovarati sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće u Vatikanu ustoličenju pape Franje, saopštila je predsednikova pres služba.

U delegaciji Srbije koja boravi u dvodnevnoj poseti Rimu i Vatikanu, povodom ustoličenja novog poglavara Rimokatoličke crkve je i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

Svečanost će biti održana ispred Bazilike svetog Petra u Vatikanu. Kako je najavljeno, Nikolić će danas u Rimu razgovarati sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Tucić: Dobro je što Nikolić ideOdlazak predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Rim gde će sutra u Vatikanu prisustvovati ustoličenju pape Franje, dobar je potez koji će ostaviti utisak u Vatikanu i dokaz da Srbija i Vatikan imaju dobre odnose, izjavio je verski analitičar Živica Tucić.

"Rukovodstvo želi da utvrdi, da prikaže Srbiju kao zemlju koja je vredna pažnje i međunarodnog respekta. Pojava predsednika Nikolića sigurno će ostaviti utisak", kazao je Tucić, javlja Beta. On je rekao da je dobro što Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Vatikan šalje visoku delegaciju, predvođenu mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem Radovićem. On je istakao da je Srbiji jako važno što Vatikan ne priznaje Kosovo i da taj stav neće biti promenjen, što je ovog vikenda potvrdio i nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar. "Bar pet odsto Albanaca koji žive na Kosovu su katolici, oni nemaju nuncijaturu u Prištini. Srbija misli da je to važno, da papa ne priznaje Kosovo", istakao je Tucić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja