Vulin: Policija i sudstvo donja granica
Foto: Tanjug

Tribina Zločin bez kazne

Vulin: Policija i sudstvo donja granica

Politika -
"Uvek je neko i pre 300 i pre 100 i za vreme Slobodana Miloševića i za vreme Zorana Đinđića i danas, pitao ili pita "Hoćete li dati Kosovo" i niko nikada nije niti će iko ikada dati potvrdan odgovor na to pitanje, jer ta dilema ne postoji", rekao je Vulin.

NOVI SAD - Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kaže da Beograd u pregovorima s Prištinom neće ići ispod toga da zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji ima potpunu kontrolu nad policijom, sudstvom i prostornim planiranjem, kao i da postoji direktno finansiranje iz Srbije.

Vulin je na Tribini "Zločin bez kazne" u velikoj sali Skupštine Grada Novog Sada koju su povodom devete godišnjice pogroma Srba na Kosovu i Metohiji organizovali novosadski odbori Pokreta socijalista, Srpske napredne stranke, Nove Srbije i Treće Srbije istakao da Srbi sa Kosova i Metohije moraju biti zadovoljni postignutim dogovorom, jer ukoliko ne budu zadovoljni tog dogovora, kako je istakao, neće ni biti.

"Da je pravde mi bi o Kosovu i Metohiji samo ćutali, da je pravde mi bi znali ko je kriv za stravičan pogrom Srba i znali bi kako je osuđen, ali pošto pravde nema mi moramo da vičemo, da galamimo pa i da opsujemo", rekao je Vulin.

On je istakao da ne treba da nasedamo na priče da je Srba beznačajno malo na Kosovu i Metohiji i da ništa ne možemo promeniti, jer, kako je naglasio, "dok se u Štrpcima i u Kosovskoj Mitrovici rađaju srpska deca mi ćemo opstati i ostati na Kosovu i Metohiji".

Vulin je kazao da je decenijama unazad govoreno da na Kosovu i Metohiji živi dva do tri miliona Albanaca, a da je sada urađen popis koji su sami Albanci sproveli i po kom na Kosovu i Metohiji živi oko 1.700.000 ljudi i to uz ozbiljnu sumnju stranih organizacija jer se, kako je rekao, "ispostavilo da su neki popisivači radili i po 48 sati dnevno".

"Na tom popisu nisu učestvovali Srbi, kojih je prema podacima UNHCR-a prognano više od 250.000, ali i sada na Kosovu i Metohiji ima oko 250.000 Srba, što govori da nas nije malo i da ćemo opstati na tom prostoru za koji kažu da nije naš, a ipak traže da ga se odreknemo", rekao je Vulin dodajući da je nemoguće da neko potpiše da Kosovo nije srpsko.

"Uvek je neko i pre 300 i pre 100 i za vreme Slobodana Miloševića i za vreme Zorana Đinđića i danas, pitao ili pita "Hoćete li dati Kosovo" i niko nikada nije niti će iko ikada dati potvrdan odgovor na to pitanje, jer ta dilema ne postoji", rekao je Vulin.

Lider političke organizacije Treća Srbija, koja participira u gradskoj vlasti u Novom Sadu, Miroslav Parović rekao je da je tragično da ni posle devet godina ne znamo ko je odgovoran za pogrom Srba i za stradanje našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

"Više od 20 godina traje politika antisrbizma koja za posledicu ima da kada neko ubije Srbina ili progoni srpski narod, da se ne zna počinilac ili se jednostavno kaže da ga nema", rekao je Parović.

On je naglasio da je neophodno da se Srbi dogovore oko najosnovnijih nacionalnih interesa oko kojih ne bi bilo mimoilaženja i iza kojih bi stao ceo srpski narod.

"Mi nažalost ne možemo da se pohvalimo velikim brojem prijatelja među svetskim silama koje su pokazale interes da nam pomognu, ali se zato mi sami moramo dogovoriti šta će to biti naša Kosovska bitka 21. veka i kako ćemo je voditi, a uveren sam kada se mi oko toga dogovorimo da ćemo lakše pronaći i saveznike u svetu koji bi možda i sada hteli da nam pomognu, ali ne znaju sa sigurnošću šta mi sami želimo", smatra Parović.

Na tribini je govorio i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Mirko Krlić koji je kazao da su očuvanje duhovnog i kulturnog blaga, obrazovanje i duhovnost najvažnije poluge za očuvanje Kosova i Metohije, dodajući da to znaju i albanski teroristi i da su upravo zbog toga srpski manastiri i crkve najčešća meta njihovih nasrtaja.

"Kroz istoriju smo Kosovo i Metohiju gubili nekoliko puta i uvek smo ih vraćali, što govori da ništa nije izgubljeno dok ne izgubimo sami sebe", rekao je Krlić dodajući da je svima jasno da Srbija trenutno nema one instrumente da obezbedi sigurnost svim Srbima na Kosovu i Metohiji, ali da može da obezbdedi duhovnost i obrazovanje i da na tome i radi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track