Stefanović: Neće biti paljenja ambasada!
Foto: KURIR

Uoči 8. runde

Stefanović: Neće biti paljenja ambasada!

Politika -
Neko u Srbiji izbore pokušava da nametne kao temu broj jedan. Ne mislim da se izbori neće dogoditi. Jednog dana hoće sigurno, ali u ovom trenutku mi ih ne želimo", kaže šef parlamenta

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije i potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović izjavio je da, iako je situacija teška, ne očekuje bilo kakvu nestabilnost u Srbiji nakon 2. aprila i osme runde pregovora s Prištinom.

"Posvećeni smo mirnom rešavanju svih pitanja. Prištinska strana, doduše, stalno pokušava da stvori dozu nesigurnosti na terenu, ali mi apelujemo na međunarodnu javnost da obezbedi Srbima na Kosovu da se osećaju sigurno", rekao je Stefanović.

On ne očekuje ni eskalaciju nezadovoljstva onih političkih struktura u Srbiji koje su protiv rešavanja kosovskih problema, jer je, kako je naveo, podrška tim "ekstremima toliko minorna da, osim jednodnevnog cirkusa, ne može ništa drugo da se desi".

Stefanović je odrično odgovorio na pitanje da li očekuje da će, u zavisnosti od ishoda dogovora, ponovo biti paljenja ambasada u Beogradu.

"Naravno da to ne očekujem. Srbija je sada ozbiljna država i mi ćemo ispunjavati svoje međunarodne obaveze, ali ćemo i štititi sve u skladu s našim zakonima. Građanima ćemo obezbediti mir na ulicama", naglasio je Stefanović.

On je, povodom pominjanja održavanja parlamentarnih izbora početkom juna, rekao da naprednjaci nisu razgovarali ni o kakvim izborima, a još manje su utvrđivali datum."Neko u Srbiji izbore pokušava da nametne kao temu broj jedan. Ne mislim da se izbori neće dogoditi. Jednog dana hoće sigurno, ali u ovom trenutku mi ih ne želimo", istakao je Stefanović i dodao da SNS nikada nije najavljivala izbore.

Povodom pitanja o odnosima dve najjače stranke u vlasti, Stefanović je rekao da ne postoji apsolutno slaganje između SPS i SNS, jer da postoji, onda bi bili u jednoj stranci.

"Dok god bude dovoljno zajedničkih elemenata da radimo zajedno mi ćemo to činiti. Kada budemo smatrali da nema zajedničkog imenitelja, saopštićemo javnosti", dodao je on.

"I dalje smatram da je Aleksandar Vučić najbolje rešenje za predsednika Vlade Srbije, ali ne kažem da će se to desiti sutra. To je samo moj stav, a Vučić je bio jasan da mu ne pada na pamet bilo kakva zamena mesta", naglasio je Stefanović i dodao da je vlada koju predvodi Dačić neuporedivo bolja od prethodne i da je povukla jedan broj dobrih poteza.

Povodom najava rekonstrukcije vlade, on je rekao da će o tome više reči biti na sednici Glavnog odbora SNS, koja bi trebalo da usledi nakon 2. aprila, jer predsednik SNS nije želeo pre okončanja briselskih pregovora da skreće pažnju s najvažnijeg pitanja na neka koja su u ovom trenutku makar za stepenik manje važna.Stefanović je nazvao besmislicom tvrdnje da da postoje "Tomina (Nikolić) i Vučićeva struja u SNS".

"Njih dvojica sarađuju fenomenalno kao i uvek i iz njihove saradnje su i nastali svi ovi dobri rezultati", dodao je on.Stefanović je rekao da je principijelno protiv toga da bilo ko od funkcionera ima ikakve privilegije od države.Demantujući postojanje revanšizma, Stefanović je nagalasio da je borba protiv korupcije i kriminala, koju je preduzeo Vučić, sve - samo ne selektivna i svako ko se ogrešio o zakon odgovaraće i ta poruka je više nego jasna.

Povodom pripremanja kodeksa ponašanja poslanika, on je rekao da još nije video konačan tekst kodeksa, ali sankcije za ono što je rečeno van parlamenta su nemoguće i neustavne.

"Savetovao sam Administrativnom odboru da ne zaboravi da je poslanik slobodan jedino ako mu omogućite da se slobodno izrazi. Lično sam se uvek trudio da poslanicima obezbedim da u izlaganju pokažu svoju kreativnost", kazao je Stefanović.

On smatra da su promene u vlasti Beograda potrebne i da bi se sprečilo enormno zaduživanje Beograda i javnih preduzeća koja uzimaju komercijalne kredite kako bi servisirala plate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track